FOTO: Proiectul european „NECT’ARTS Artiști și producători de vin: să împărtășim pasiunile teritoriilor noastre”, la final
Recent a fost dusă la bun sfârșit ultima etapă a proiectului european „NECT’ARTS Artiști și producători de vin: să împărtășim pasiunile teritoriilor noastre”, un proiect de cooperare transnațională finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2016-2020 pe axa Leader. Inițiativa celor trei Grupuri de Acțiune Locală partenere, două din Franța – GAL Uzège Pont du Gard și GAL Cȏte des Bar en Champagne, și unul din România – GAL „Ținutul Vinului” din județul Vâlcea a avut la bază ideea punerii în dialog a viticulturii cu artele vizuale, de unde și titlul inspirat ce creează punți de legătură între oenologie și creația artistică.
Primele două etape ale proiectului „NECT’ARTS” s-au desfășurat în Franța, la Uzège și Cȏte des Bar En Champagne și au presupus întâlniri de lucru și schimburi de experiență între producătorii de vinuri din cele trei Grupuri de Acțiune Locală partenere, precum și mini tabere de creație la care au participat artiști francezi și români din regiunile partenere.
A treia etapă a proiectului „NECT’ARTS” s-a desfășurat în comuna Măciuca și pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală “Ținutul Vinului”, parte a renumitei zone viticole din sudul județului Vâlcea – Podgoria Drăgășani. Pe parcursul săptămânii trecute un grup de artiști francezi și români au decorat cu pictură un zid exterior al clădirii unde “GAL Ținutul Vinului” are sediul social. Lucrarea a fost realizată prin îmbinarea mai multor tehnici, precum pictura în culori acrylice sau în graffiti, dar și prin adăugarea unor obiecte artistice realizate din materiale industriale, pe același perete ales pentru a fi decorat.
Artiștii francezi alături de artiștii români au creat o lucrare colectivă și în același timp cu note personale, inspirată din tematica proiectului, adică știința și arta producerii vinului, dar și din realitatea locului.
Alături de artiști au fost prezenți președinții celor trei GAL-uri Mugur Mărcoianu, Muriel Bonneau, Marion Quartier, managerii de proiect Marian Trocaru, Anais Lagaude, Miquel Martinez, viticultorii și producătorii de vin și șampanie din cele trei regiuni.
În utlima zi a întâlnirii româno-franceze de la Măciuca a avut loc o întâlnire informală în care s-au rezumat concluziile acestui fructuos schimb de experiență și s-au trasat direcțiile continuării acestei colaborări, iar artiștii și-au prezentat lucrarea realizată în timpul mini-taberei de creație.