Bisericuța din Popești-Urși, premiată de Comisia Europeană

Comisia Europeană și Europa Nostra tocmai au anunțat câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă. În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului merge către 24 de realizări exemplare din 18 țări europene. Printre câștigătorii de anul acesta se află și Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, proiect laureat la categoria “Conservare”. Anunțul câștigătorilor premiilor pentru anul 2021 tocmai a fost făcut în cadrul unui eveniment online live co-prezentat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.

“Premiul ne onorează”

Primarul de la Popești, Aurora Măgura, spune că premiul aduce cu sine o responsabilizare în plus: “Premiul European primit de Bisericuța noastră de la Urși, ne onorează și în același timp ne responsabilizează. Cu siguranță, primirea acestui premiu ne-a demonstrat că suntem cu adevărat o comunitate închegată, care și-a dat toată silința și priceperea pentru a putea duce mai departe “averea” lăsată de înaintașii noștri. Bineînțeles că toate aceste lucruri nu ar fi putut fi posibile fara ajutorul lui Dumnezeu, dar și al oamenilor. Trimitem toată prețuirea și respectul nostru către Fundația Pro Patrimonio, dar și către toți cei care au contribuit la realizarea acestui minunat proiect”.

Campanie europeană

Biserica de lemn din satul Urşi, comuna Popeşti, ar putea deveni, la finalizarea lucrărilor de restaurare, un important obiectiv turistic din judeţul Vâlcea, alături de satul medieval Firijba. Lăcaşul de cult, monument istoric ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost în mare parte restaurat de arhitecţi din România, prin intermediul Fundaţiei Pro Patrimonio, care a lansat de curând şi o campanie internaţională de strângere de fonduri pentru finalizarea acestor lucrări.
Lucrările la această biserică au început în 2010, până în 2012, când s-a trecut efectiv la restaurarea ei, fiind realizată o construcţie adiacentă, deasupra bisericii, care să protejeze construcţia, bolta altarului picând pur şi simplu în 2010. De atunci, biserica, inclusă în proiectul Ordinului Arhitecţilor din România ’60 de biserici de lemn’, a devenit prioritară la restaurare, de pe locul 12 urcând pe locul 1 între cele 60 de lăcaşuri de cult din lemn din ţară pe care arhitecţii şi-au propus să le recupereze. În prezent, biserica este în mare parte restaurată. Biserica de lemn din Urşi a fost construită în 1757 şi poartă hramul “Buna Vestire” şi “Arhanghelul Mihail”. Se remarcă atât prin arhitectură, cât şi prin pictura exterioară şi interioară, realizată în culori vii, după vechea tradiţie bizantină. Deosebită este şi pictura din partea de vest care o înfăţişează pe Maica Domnului cu un acoperământ cu aripi, o pictură asemănătoare fiind şi la Mânăstirea Govora.

Gabriel Cîrjaliu