“Demonstrațiile care au loc nu necesită niște măsuri speciale”, declară deputatul Eugen Neață
Dintre parlamentarii vâlceni deputatul social democrat Eugen Neață este cel care are cea mai mare experiență în situații de gestionare a unor evenimente și de comandă a unor unități de ordine publică. Din acest motiv i-am solicitat să ne răspundă unor întrebări legate de situația actuală din Vâlcea și din țară.
Rep.: Domnule deputat Eugen Neață, aș dori, în primul rând, să-mi reamintiți câți ani ați activat în Poliție, la ce grad v-ați retras si care sunt cele mai importante funcții pe care le-ați avut?
Eugen Neață: Întreaga mea carieră profesională s-a derulat în cadrul Poliției Române. De la nivelurile de debut și până la cele mai înalte niveluri de comandă. Am avut privilegiul să debutez în meserie direct printre oameni, acolo unde înțelegi cel mai bine ce trebuie să faci în calitate de polițist. Sunt deseori apreciat pentru calitățile de bun comunicator pe care le am, dar puțină lume știe că aceastea au fost căpătate în primii ani de meserie, în comunitatea care m-a acceptat ca pe unul de-ai lor și care mă primiște și astăzi ca pe un vechi consătean. Am învățat să comunic foarte bine cu oamenii și acest lucru s-a dovedit foarte important și în pozițiile de organizare și de comandă pe care le-am ocupat mai târziu în Poliția română.
Rep.: – Cu ce greșește Poliția Română în această perioadă referitor la protestele ce au loc aproape în toată țara?
Eugen Neață: – Acum, după ce mi-am încheiat întreaga carieră de polițist, sunt deputat în Parlamentul României și membru al unui partid politic. Fac politică, deci. Din această poziție, trebuie să vă spun că Poliția Română nu a greșit cu nimic în situația specială pe care o traversăm în această criză sanitară. Poliția română, în întregul său, este o instituție care și-a păstrat prestigiul în cele mai grele momente din istoria țării și nu au fost puține aceste momente. Pandemia de coronavirus este însă o mare încercare pentru toată lumea și o bună perioadă pentru a vedea și calitățile și defectele unei instituții de forță. Din observațiile mele, nu Poliția română a fost cea care a decis intervenții asupra cetățenilor mai puțin vinovați de încălcarea regulilor sanitare, ca să dau un exemplu, ci comandantul vremelnic al Afacerilor Interne, excesiv în multe dintre deciziile sale sau lipsit de reacție în altele. Mă refer la fostul ministru Vela și la actualul ministru Bode, pe care sper să-i fi recunoscut în etichetarea dinainte. Cât despre protestele care au loc în diferite orașe din țară împotriva restricțiilor de circulație și a purtării măștii de protecție, Poliția română nu pare să aibă vreun rol și acest lucru este foarte bun.
Rep.: – Care a fost comportamentul Poliției din Vâlcea?
Eugen Neață: – Așa cum spuneam și mai înainte, la protestele acestea nu am văzut decât polițiști care îi însoțesc pe manifestanți pe traseele pe care demonstrează, asigurând în acest fel o bună circulație pe drumurile publice. În rest, de siguranța oamenilor se ocupă jandarmii. Presupun că doriți să știți dacă am ceva de zis despre eventualele excese de forță care se petrec. Demonstrațiile, cu foarte puține excepții, sunt pașnice, ceea ce este foarte bine. Un exces poate fi, poate, numărul mare de amenzi care se aplică participanților care refuză să poarte mască în timpul manifestației. Este chiar un paradox la mijloc. Din punct de vedere sanitar, purtatul măști este obligatoriu, dar manifestația este chiar împotriva purtării măștii și oamenii transmit acest lucru și prin nepurtarea ei în orele de manifestare. Nu susțin acest lucru, dar îl înțeleg. La Vâlcea, nu știu să se fi petrecut altceva decât în celelalte orașe în care au loc demonstrații de stradă. Îndemn pe toată lumea, demonstranți și forțe de ordine, la cât mai multă civilizație și înțelegere reciprocă.
Rep.: – Ce ar fi trebuit să facă Ministrul de Interne pentru a preîntâmpina situațiile explozive si de violență?
Eugen Neață: – Și ministrul Afacerilor interne face parte din acest guvern și ar fi trebuit să înțeleagă împreună cu colegii lui de partid, mai bine și mai devreme, că oamenii au nevoie de informație și de comunicare.Dacă nu le primesc, oamenii pun în locurile rămase libere ceea ce găsesc: frânturi de informații, informații deformate și nu acceptă muțenia nimănui sau, și mai rău, tonul apăsat, de comandă.
Vă mai amintiți ieșirile nocturne ale domnului Vela? De speriat copiii! Acest guvern și cel anterior n-au înțeles nici până acum cât de importantă este comunicarea de la om la om cu cetățenii și ei sunt principala cauză a iritării publice. Nu criza sanitară și restricțiile i-au obosit pe cetățeni, ci neputința guvernanților de a organiza lucrurile cum trebuie și neputința lor de a vorbi cu lumea în cuvinte simple, calde, firești, nu în termeni tehnici, reci, rostiți mereu de sus în jos.
Rep.: – Ce măsuri ați fi luat dacă ați fi fost acum comandantul Poliției Vâlcea, comandantul Poliției Capitalei sau ministru de interne?
Eugen Neață: – Demonstrațiile care au loc acum nu necesită niște măsuri speciale. Până la urma-urmei trăim într-o democrație și oamenii au dreptul să spună ce au de spus și în acest fel. Se întâmplă în toate statele din Europa, cel puțin.
La ei, ca și la noi, nu s-a intervenit în forță decât acolo unde s-au iscat conflicte și lupte de stradă. S-a întâmplat și la București în una dintre nopțile trecute și jandarmii s-au descurcat bine. Acum au loc anchete și percheziții la domiciliul celor implicați în atacuri și distrugeri de bunuri, cum este normal. Abia la acest nivel de lucru este implicată și Poliția română, desigur. În asemenea situații, cercetarea este făcută de polițiști.
Acesta este comportamentul normal al instituțiilor și ministrul și comandanții Poliției române ar trebui să aibă grijă ca întotdeauna lucrurile să se petreacă așa cum scrie în legi și în regulamente.
Mai știți în ce misiuni bizare i-a implicat ministrul Vela pe polițiști în primul an al guvernării de dreapta?
Acest lucru nu trebuie să se mai repete. Aceasta ar fi prima măsură, cum îi spuneți, pe care aș lua-o: să avem grijă ca profesionalismul polițiștilor să fie folosit în situațiile prevăzute de lege, nu în interesul de moment al vreunui nepriceput. O spun în numele prestigiului pe care trebuie să îl aibă polițiștii și Poliția română în comunitățile în care acționează.
Rep.: – Vă mulțumesc pentru amabilitate și concizie dumnule deputat și vă doresc succes în activitate.
A consemnat
Traian Guminski