Realizările primarului Ion Ungureanu în anul 2020! Comuna Muereasca încă un pas spre dezvoltare
Comuna Muereasca este o localitate importantă pentru Județul Vâlcea și pentru că acolo se află una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, Frăsinei. Din fericire, 2020 a fost un an bun pentru comuna păstorită de liberalul Ion Ungureanu.
Alegerea junelui, tradiție respectată
Căminul Cultural Muereasca de Sus, din comuna Muereasca, a găzduit, la început de an, o nouă ediție a unei manifestări de tradiție în comună și în Vâlcea, Alegerea de june”. Ea se practică din cele mai vechi timpuri în localitate. Datele privitoare la începuturile acestui obicei se pierd în timp. Bătrânii satului l-au preluat de la părinţi, spunând că nu a fost întrerupt nici în perioada războiului, când cei ce nu fuseseră înrolaţi şi-au “ţinut” obiceiul la cârciuma din sat, asistaţi de cei bătrâni. Este un obicei ce are rolul de a iniţia pe tineri şi a-i responsabiliza pentru viaţa în comunitate, în respectul valorilor perene: iubire şi respect faţă de semeni; ajutorarea părinţilor în muncile gospodăreşti, a vârstnicilor; trăire în bună cuviinţă; evitarea conflictelor; însuşirea a tot ce viaţa a confirmat de-a lungul timpului; trăirea în credinţă creştină cu iubire faţă de Dumnezeu.
Junele ales ca lider pe durata unui an este „evaluat” de comunitate în funcţie de aceste calităţi şi în prezenţa bătrânilor satului este votat. Obiceiul se înscrie în cadrul Sărbătorilor de Iarnă, încheind acest ciclu în ziua de 7 ianuarie, după ce au mers la biserică, au participat la slujba de Sfântul Ion şi au „iordănit” pe toţi purtătorii numelui Ion.
În seara de 7 ianuarie are loc o petrecere la Căminul Cultural, unde tinerii oferă vin de băut şi dulciuri pe care le-au cumpărat cu banii primiţi în timpul colindului din noaptea de Bobotează spre Sfântul Ion. În competiție au fost înscriși 12 tineri. Prin strigare a fost ales june Mihăiță Vîlcu, iar ajutor Cristian Tîrcă și casier Marian Gaică.
Curățenie de primăvară
În Comuna Muereasca, curățenia de primăvară a fost făcută cu maximă rigurozitate. Vizate în special sunt locurile unde cetățenii sau turiștii aflați în drum spre Frăsinei aruncă gunoaie menajere, deși administrația locală are un contract în vigoare cu o firmă de salubritate. Au fost toaletați copacii, s-a tăiat vegetația care a crescut pe marginea drumurilor, s-au adunat gunoaiele aruncate în special pe albia râurilor și la capetele de pod. La curățenie au participat și beneficiarii ajutorului social.
Extindere la alimentarea cu apă
Este una din cele mai frumoase comune din Vâlcea şi pe teritoriul ei se află monumente istorice şi religioase unicat. Populaţia este însă risipită în gospodării uneori greu accesibile investiţiilor datorită zonei muntoase. Comuna are sistem de alimentare cu apă din Brădişor de aproape 20 km lungime. Cu toate acestea, sunt încă multe gospodării care nu au acces la apă curentă. Primăria a investit, la iniţiativa primarului Ion Ungureanu, în extinderea alimentării în satul a Andreieşti şi la alte gospodării prin montarea a încă două staţii de pompare, cămine de vane, hidranţi supraterani de incendiu, un kilometru şi jumătate de conducte plus racordurile la gospodării. Investiţia a depăşit 600 de mii de lei.
Învățământul, prioritate la Muereasca
Primarul Ion Ungureanu a discutat cu profesorii din şcoala locală şi la cererea consiliului de administraţie a asigurat fondurile necesare pentru aprovizionarea cu lemne pentru perioada de iarnă în toate instituţiile de învăţământ din localitate. Totodată, printr-o hotărâre de Consiliu Local s-au alocat fondurile necesare pentru întreţinerea şi realizarea unor lucrări de reabilitare şi igienizare la şcoli ce a avut loc în perioada vacanţei şcolare.
Alimentarea cu gaze naturale prinde contur
Administrația locală din Muereasca este tot mai aproape de îndeplinirea unui vis al oamenilor din localitate, introducerea rețelei de alimentare cu gaze naturale. S-a demarat deja un studiu de prefezabilitate și lucrurile vor intra în linie dreaptă. În acest moment reprezentanții a 300 de gospodării și-au exprimat dorința de racordare la noua rețea, dar este nevoie de jumătate din gospodăriile din comună, adică aproximativ 600.
“Interesul nu este chiar așa de mare, din cauza costurilor destul de mari. Majoritatea oamenilor au sobe și combustibil solid, dar noi îi convingem pe oameni că pe viitor nu se știe dacă vom mai avea voie să exploatăm masa lemnoasă. Vom continua să stăm de vorbă cu oamenii, vom organiza adunări cetățenești”, spune primarul Ion Ungureanu.
Gabriel Cârjaliu