Vâlcea în pericol real! Diasporenii inconștienți pot infecta județul

S-a ajuns la bătăi în stradă și dosare penale. În comuna Laloșu deocamdată, dar este posibil ca incidente să apară peste tot. În preajmă de alegeri locale mulți edili ezită să denunțe autorităților sanitare pe concetățenii lor abia întorși din Italia care circulă nestingheriți pe străzi gândindu-se că aceștia și rudele lor nu îi vor mai vota.
Primarii fac apel pe facebook la simțul civic al diasporenilor care au fugit din Italia de teama virusului gripal riscând acum să infecteze populația județului. Puțini sunt cei care au declarat adevărul la trecerea frontierei și unii au intrat în țară pe rute ocolitoare. Numărul presoanelor aflate în carantină în județ și în autoizolare, vorbim de numărul oficial, este foarte mic în comparație cu cele câteva sute dacă nu mii de vâlceni reîntorși în țară.
Vâlcea este unul dintre județele din care foarte mulți locuitori și-au găsit de muncă în Italia. Acum mare parte din ei au revenit, dar nu vor să înțeleagă că rata de infectare este de 2,5%. Adică o persoană care are virusul infectează alte 2,5 în medie. Media la noi s-ar putea să crească: Muereasca, Stoilești, Orlești, Laloșu, Voicești, Șirineasa, Roești, Lăpușata, Copăceni, Alunu sunt doar câteva localități în care s-au observat reveniri masive ale diasporenilor în ultimele 48 ore.
Unii din aceștia sunt responsabili și s-au izolat, singuri, dar nu înainte de a intra în contact cu unele rude și prieteni, cu vânzători de la magazine alimentare și benzinării. Cei care au ajuns în localuri publice din Râmnic și Drăgășani, localități cu populație mai mare pot provoca lanțuri de infectări.
Nu ne putem purta ca niște animale disperate și să-i luăm la bătaie pe stradă pe cei care nu stau în iziolare așa cum a făcut un cetățean în Laloșu alegându-se cu dosar penal.
Putem în schimb să facem ceea ce nu au curaj unii primari. Să sunăm la 112 și să anunțăm cazurile în care suntem siguri că vecini, cunoscuți de ai noștri recent întorși din Italia nu stau în izolare. Putem de asemenea să–i ajutăm, moral și unde putem și fizic ducându-le cele necesare la poartă celor aflați în izolare. NU trebuie să-i privim ca pe niște potențiali ciumați. Adevăratul caracter și umanitatea din fiecare om se vede exact în asemenea momente. O comunitate solidară unită și responsabilă depășește mai ușor asemenea perioade.

Traian GUMINSKI