Asociația “B.U.N. FOR ANIMALS“ luptă pentru animalele nimănui

În Râmnicu Vâlcea funcționează o asociație, “B.U.N. FOR ANIMALS“, luptă pentru animalele nimănui. Voluntari inimoși salvează câini și pisici șI strâng bani pentru sterilizări.

Ideea unei asociații

Ideaa unei asociații care să aibă grijă de animalele abandonate datează încă de acum șapte ani. “Ca urmare a evenimentelor din 2013 (“cazul Ionuț”), autoritățile statului au realizat că problema nu mai putea aștepta prea mult o rezolvare. Din nefericire, deciziile luate în nicio săptămână de la tristul eveniment, nu au fost cele mai înțelepte. Ne amintim cu toții, prigoana publică și privată împotriva patrupedelor nimănui. Legea nr. 258/2013, emisă grabnic, din necesitatea de a da un răspuns prea mult așteptat comunității, a adus cu sine și legalizarea uciderii în adăpost, ca unică și extrem de neproductivă formulă de eliminare a unei realități. Iubitorii de animale și acea parte înțeleaptă a comunității, au realizat că a rezolva această problemă este o chestiune de durată, dar și de implicare, deci, soluția uciderii în adăposturile locale nu este o soluție“, spun reprezentanții de la “B.U.N. FOR ANIMALS“.

Viața de voluntar

O astfel de activitate nu este posibilă fără voluntari. Din fericire oameni cu suflet au venit alături de “B.U.N. FOR ANIMALS“: “Voluntariatul, această sperietoare a civismului, nu a întârziat însă să apară, ca soluție viabilă a schimbării. În micul nostru oraș putem vorbi de puțină implicare voluntară și acest lucru nu doar în ceea ce privește protecția animalelor. Dar, voluntariat la Râmnicu Vâlcea EXISTĂ. Așa a început și povestea noastră. Povestea Asociației B.U.N. FOR ANIMALS, a început de la voluntariat. La început, individual, și apoi în grupuri de câte 2, cetățenii Vâlcii au înțeles că doar împreună se pot face lucruri. B.U.N. FOR ANIMALS, de exemplu, este o asociație mică, dar inimoasă, o asociație care a identificat problema și care prin forțe proprii, dăruire de TIMP, de ENERGIE, încearcă o reparare a ceea ce majoritatea ignoră. A STERILIZA, este cheia “curățării străzilor” de animalele nimănui“.

“Adoptați, nu cumpărați. FacețI donații!“

A adopta un animal al nimănui este un gest nobil. A dona pentru sterilizări este un act responsabil. Asta cred reprezentanții asociației: “Adeseori, voluntarii primesc vorbe grele, de genul “Să îi luați acasă, la voi!”, “De ce îi hrăniti! Stau lângă poarta mea și mă deranjează!”, “Când chemați hingherii?”. Ca și cum, a lua acasă, a chema hingherii. ar rezolva o problemă de care suntem TOȚI RESPONSABILI. Iată de ce vorbim adeseori și cui are timp să ne asculte, despre importanța VOLUNTARIATULUI, ca formă superioară de real interes pentru propria comunitate, de civism și civilizatie. Nu trebuie să obții neapărat ceva material la schimb pentru a-ți ajuta comunitatea. Câinii, pisicile care “umplu” străzile urbei noastre, nu aparțin voluntarilor, nu sunt responsabilitatea exclusivă a acestora. Iată de ce, B.U.N. FOR ANIMALS, se străduiețte să implice în activitatea de voluntariat câți mai mulți tineri, cât mai mulți cetățeni; iată de ce a nu trece indiferent pe lângă o cățea a nimănui este un act de civism; a steriliza acel câine, înseamnă a-i curma o repetată suferință și a stopa vagabondajul altor zeci de rânduri de pui care vor veni pe lume. Câinii comunitari, pisicile nimănui, nu trebuie doar hrănite, nu exista o formulă UNIVOCĂ de a ajuta aceste animale. Ajutorul este reprezentat de sterilizare. Uciderea în adăposturi, la două săptămâni, din lipsa de revedicare nu este o soluție viabilă pentru un stat civiliat și ortodox. O altă formă de voluntariat pe care asociația noastra o propune este DONAȚIA. Că vorbim de Formularul 230, privind destinația sumei pana la 3,5% din impozitul anual datorat, fie că vorbim de 5, 10 sau 100 Ron, donația este și ea o formă de a face voluntariat. Doar primind donatiiile cetățenilor, noi, voluntarii, vom putea face sterilizări. Pe pagina de Facebook a asociației noastre, https://www.facebook.com/asociatiabunforanimals, veți găsi documentate toate sterilizările reușite în scurtul timp al existenței sale. Voluntarii cu experiență de ani în a salva animale și a le oferi o viață demnă, continuă să creadă că doar prin EDUCAȚIE, EMPATIE, RESPONSABILITATE, SIMȚ CIVIC, vâlcenii vor putea avea, peste câțiva ani, străzi pe care să nu se etalzeze spactacolul suferinței patrupede”.

Decalog al civismului

1. STERILIZEAZA ANIMALUL BLOCULUI (o chetă înseamnă puțin de la fiecare);
2. NU ADUCE DE LA ȚARĂ ÎN ORAȘ CÂINI ȘI PISICI LEGAȚI ÎN SACI ÎN SPERANȚA CĂ ÎI VA LUA VREUN ORĂȘEAN;
3. NU CUMPĂRA ANIMALE DE LA VÂNZĂTORI NEAUTORIZAȚI (vezi canise legale și verificate de organele statului); este ridicol într-o țară plină ochi de animale ale nimănui);
4. Daca vrei să SALVEZI, GĂZDUIEȘTE! Ai găsit animale abandonate, găzduiește-le până la adopție prin intermediul paginilor sau grupurilor specializate. A întoarce capul, nu este o dovadă de civism;
5. STERILIZEAZĂ-ȚI ȘI MICROCIPEAZĂ-ȚI ANIMALUL PERSONAL, conform Legilor în vigoare. Nu crea canise ilegale, în propriul apartament, pe ideea “o sterilizez după prima fătare” sau “găsesc eu cui să îi dau”;
6. ADOPTĂ DIN ADĂPOSTURI! Chiar dacă orașul nostru nu beneficiază de o reclamă corespunzatoare pentru adopțiile din adăpostul local, Feteni, cățeii de acolo așteaptă și ei o casă, iar porțile adapostului vă sunt deschise.
7. FĂ ECHIPĂ împreună cu vecinii tăi, colegii de birou, cu prietenii de bere, nu aștepta ca să rezolve un altul problema despre care tu știi că există: STERILIZEAZA animalul nimănui ajută o persoană care nu dispune de resurse financiare, dar care își dorește să salveze!
8. TRATEAZĂ CU RESPECT ANIMALELE NIMĂNUI! A-ți incita fiul la violență împotriva unui câine sau a unei pisici nu face din tine un părinte mai bun. Fii empatic și exemplul tău îi va fi ghid!
9. FĂ VOLUNTARIAT! Două ore pe săptămână sunt puține pentru tine, dar multe pentru EI. Urmărește activtățile asociațiilor de profil din orașul tău și implică-te activ în a da o mână de ajutor;
10. DENUNȚĂ ABUZURILE ÎMPOTRIVA ANIMALELOR! Dacă suntem mulți, cei care denunțăm, organele ne vor asculta!

GABRIEL CÂRJALIU