FOTO: Salvatorii animăluțelor abandonate de la Fundația Patrocle

În luna noiembrie a anului 2017, Diana Catrina Constantin și Sorina Sasu, două iubitoare de animale, au pus bazele Fundației Patrocle, care avea și are ca principal obiectiv salvarea necuvântătoarelor abandonate pe străzile din Drăgășani și nu numai. În scurt timp, la această inițiativă a aderat și familia Tomescu, dar și mai mulți voluntari. Așa a început o poveste frumoasă.

“Acum suntem aproximativ zece voluntari activi, susținuți de mai mulți iubitori de animale”, spune Diana.

Prima pisicuță salvată în prima zi de activitate

În chiar prima zi de activitate a fundației a fost salvat și primul “blănos”, o pisicuță care avea să devină un membru al familiei: “Am salvat multe animăluțe și înainte de a fi această asociație, însă în ziua în care s-a pronunțat hotărârea judecătorească, am găsit un pui de pisică, în vârstă de 5-6 zile, aruncat într-o punga la tomberon… Era foarte mic, am crezut că nu va rezista, am crescut-o cu biberonul. MUFFY, o minune de pisicuță, a devenit membru a familiei noastre”, povestește Diana.

Sacrificii pentru animale

Activitatea zilnică a voluntarilor este una amplă. Toți au job-uri, dar își alocă mult timp salvării animalelor: “Voluntarii au și job-uri și nu există o regulă a activității zilnice. Apar la tot pasul nevoi ale cățeilor străzii și acționăm, ținem în permanență legătura unii cu alții și intervenim. Cățeii sunt hrăniți în drumul nostru către serviciu, punem mâncare și apă în diverse locuri ferite de ochii unora care urăsc activitatea noastră. În urma unor contacte stabilite de noi, cu membrii asociației germane AULIM am reușit să-i aducem în zonă pentru a steriliza gratuit în comunele învecinate un număr de 250 de pisici și câini. La aceste acțiuni, voluntarii au muncit foarte mult deoarece totul trebuia organizat foarte bine, de la informarea oamenilor despre sterilizare, până la transportul animalelor de la bătrâni sau de la cei care nu puteau să aducă animalele în punctul stabilit. Am fost alături de echipa AULIM la Sutești, Crețeni, Amărăști, Glăvile. Aceasta activitate dorim să o reluăm din luna martie și în alte comune, pentru că de fapt soluția în chestiune câinilor fără stăpân este în a se umbla la cauză nu la efect, aceasta fiind STERILIZAREA”.

Din dragoste pentru animale

Voluntarii de la Patrocle fac totul din pasiune, dar spun că au multe satisfacții sufletești: “Activitatea pe care o desfășurăm ne încarcă pozitiv, fiind conștienți că facem lucruri bune și uneori rezultatele sunt excelente. Simțim că suntem impliniți și mândri de noi, că putem ajuta aceste ființe prigonite uneori. Negativ… ne încarcă atitudinea acestor așa-ziși “oameni” care dezaprobă vehement acțiunile noastre. Nu conștizentizează că animalele nimănui sunt de fapt ale noastre… ale tuturor și că sunt efectul indiferenței și a lipsei de conștiință. În viziunea lor să ajuți un cățel, să-l hrănești, să-l protejezi este josnic… și sub demnitatea lor. Dacă vrei cu adevărat, între seviciu, familie, copii, părinți, probleme cotidiene, mai rămâne puțin timp de calitate pentru altceva, poate pentru SUFLET, pentru puțină empatie față de animale”.

Peste 100 de animale salvate

Doar în perioada în care a activat fundația, peste 100 de animale au fost salvate de voluntari: “Am făcut un prim bilanț de când sprijinim cauza cățeilor fără stăpân și rezultatele ne fac să ne mândrim, aproximativ 100 de câini și pisici au acum stăpâni (căței din adapostul public Drăgășani și mulți abandonați pe străzi, majoritatea pui, pisicuțe adunate de peste tot). Am avut și cazuri speciale. Pe drumul către adăpost am găsit 4 căței, pur și simplu aruncați în tufișuri. Au fost preluați de noi în apartamentul nostru de două camere!!! Au fost spălați, deparazitați și sterilizați și dați spre adopție, asta s-a întâmplat în decurs de o săptămână. Pe străzile orașului am găsit o cățelușă cu uterul ieșit afară, aceasta a fost preluată și dusă la medic în stare gravă, aproape de moarte. I s-a făcut tranfuzie de sânge și după o perioadă critică de aproape o săptămână pericolul a trecut. Voluntarii care s-au ocupat de ea au și adoptat-o, deși aveau casa plină de pisici. O cățelușă dată spre adopție în urmă cu un an a fost găsită întâmplător rătăcind pe străzi, înfometată și suferindă. Cățelușa a fost preluată, spălată, deparazitată și ținută 2 săptămâni în apartamentul nostru pentru a-și recăpăta puterile și din nou s-au început demersurile pentru o nouă adopție. De data asta noii stăpâni ne-am asigurat de grija lor pentru Lola și periodic ne trimit fotografii care demonstrează asta. Îmi amintesc și de un puiuț de pisică, de aproximativ o lună, rămas blocat între 2 ziduri într-un spațiu foarte mic. După două ore de încercări, s-a reușit salvarea lui și pisicuța a fost adoptată. Am avut și un câine găsit cu burta sfâșiată, probabil lovit de o mașină, preluat, operat, salvat, adoptat”.

“Adoptați, nu cumpărați!”

Diana Catrina crede că un lucru important este ca iubitorii de animale să adopte și nu să cumpere: “Pentru că sunt suflete care pot fi adoptate și nu plătite, de asta este important să adoptăm. Astfel ar fi mai puțină suferință pe străzi, pentru că nu există nicio diferență între un câine adoptat și unul cumpărat. Pentru că nu putem fi toți limitați în gândire, să credem că numai cățeii cu pedigree sunt grozavi”.

Impostorii

Diana crede că sunt și destui impostori în lumea salvatorilor de animale: “Dacă sunt și impostori în lumea salvării de animaluțe? Evident că da! Dacă în ultima perioadă sunt din ce în ce mai mulți cei care ne implicăm în bunăstarea animalelor abandonate, de ce să nu existe și unii care să își facă beneficii? S-a găsit un puiuț care pare a fi de rasă, de ce să nu-l adopte și ulterior să aibă nemernicia să-l vândă unora care vor neapărat câine de rasă, sau să strângă fonduri pentru salvare unui animal, dar în realitate nu este adevarat, ipocrizia și răutatea unora cred că e fără margini”.

Despre Asociația Patrocle

De știut este că Asociația Patrocle nu are adăpost propriu și că funcționează ajutând cu hrană și alte necesități câinii din Adăpostul Public Drăgășani, câinii și pisicile fără stapân de pe străzile orașului.
De multe ori când apare un caz de urgență și e e nevoie de ajutor și de adăpostire a vreunui animaluț apare întrebarea “Asociația Patrocle ce face?”.
“Neavând spațiu unde să se poată plasa cazurile urgente nici nu putem fi acuzați că nu facem nimic. Facem, chiar facem tot ce putem pentru a contribui la scăderea numărului de animale fără stăpân. Casele noastre, ale celor câțiva voluntari sunt pline de animăluțe salvate de prin toate părțile. Ajutați-ne să ajutăm! Puteți contribui material și/sau financiar la îmbunătățirea condițiilor de cazare, respectiv prin reparații sau îmbunătățiri a cuștii și țarcului, donație de hrană uscată, dotarea cu castroane de mâncare și apă, dotarea cu paie, rumeguș, prelate, puteți asigura vaccinarea periodica puteți vizita cățeii din adăpost, le puteți face poze pentru a-i promova pentru adopție, pe site-uri, forum-uri sau în cercul de prieteni. Dacă nu puteți aduce un sac de bobițe,
îl puteți transforma într-o donație în contul asociației: RO22RNCB0264157408070001, Redirectionarea a 2% din impozit, Paypal:diana.catrina@yahoo.com, FUNDATIA PATROCLE, cod fiscal 9860076.
Când solicităm sprijin avem nevoie de cele enumerate mai sus.
Dacă donați hrană și cele necesare bunăstării câinilor este foarte bine!
VREM TOLERANȚĂ, SPRIJIN, ÎNȚELEGERE, AJUTOR ȘI CÂT MAI MULȚI VOLUNTARI!”, conchide Diana Catrina.

Gabriel Cârjaliu