FOTO/VIDEO: Constantin Rădulescu – întâlnire de suflet cu veteranul Aurică Antonie
Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, și-a păstrat obiceiul pe care-l are în fiecare an în luna decembrie și l-a vizitat pe veteranul de război de la Horezu, Aurică Antonie, celui căruia i-a oferit o diplomă de excelență. Rădulescu a stat mult timp alături de eroul vâlcean care în luna ianuarie a anului viitor o să fie și cetățean de onoare al Județului Vâlcea, alături de ceilalți veterani de război care mai sunt în viață.
Război, în lagăr în Siberia, în pușcărie la Târgușor
Aurică Antonie este singurul veteran din Al Doilea Război Mondial care mai trăieşte în zona Horezu. Ajuns la 105 ani, îşi aminteşte fiecare moment de pe frontul din Basarabia şi, apoi, dintr-un lagăr din Siberia. Tot în închisoare a ajuns şi când credea că s-a întors acasă, după 9 ani. În primăvara anului 1941 avea să plece pe front. Și-a lăsat acasă șoția însărcinată și a plecat să lupte pentru România. A fost trimis peste Prut, alături de alţi tineri soldaţi, să elibereze Basarabia şi nordului Bucovinei de sub ocupaţia rusească. Eroul vâlcean a fost luat prizonier şi apoi a muncit în oraşele sovietice distruse în timpul bombardamentelor şi la canalul de pe Volga. Aurică Antonie a fost eliberat din lagărul sovietic înainte de Crăciunul lui 1950 dar a fost arestat și de români și dus în penitenciarul Târguşor. Comuniștii voiau să afle dacă are legături cu legionarii sau dacă are idei împotriva sistemului.
“Pe timpul războiului eu am fost paza Diviziei. Eu l-am păzit pe General, unde se ducea el mă duceam și eu. Am fost prizonier în Basarabia, am lucrat la Don, am fost în Asia Mică la o șosea și o cale ferată pentru o mină. Am lucrat cu ciocanul de găurit, mă țineau opt oameni și eu lucram cu compresorul, făceam găuri și le umpleam cu trotil pentru o mină de aur”, spune veteranul de război.
“Este un gest de suflet”
Președintele Rădulescu, vizibil emoționat, consideră că gestul său este unul de suflet și unul normal. “Gestul nostru nu este întâmplător. Și anul trecut am procedat tot așa și am oferit distincții din partea Consiliului Județean veteranilor de război din Județul Vâlcea. facem acest lucru pentru că ne pregătim ca în luna ianuarie a anului viitor să acordăm titlul de cetățeni de onoare ai Județului Vâlcea pentru toți veteranii de război care sunt în viață. Pentru că sunt valori naționale de care trebuie să avem grijă și pe care trebuie să-i tratăm cu mult respect. Este un gest de suflet, un gest al unor trăitori din zilele noastre, noi cei care mulțumim din inimă celor care au contribuit la ceea ce este astăzi România. Ceea ce m-a impresionat profund este că acest om, la vârsta de 105 ani care a făcut războiul, a fost prizonier, are steagul României în fața casei. Este un erou al zilelor noastre și acest gest de azi pe care-l fac alături de primarul Sărdărescu este un gest de recunoștință. Ne dorim foarte mult ca aceste imagini să ajungă în sufletul tinerilor de azi”, mărturisește Constantin Rădulescu.