Comuna Popești a înflorit în 2019

Și în 2019 au continuat la nivel înalt lucrările de modernizare în Comuna Popești. Administrația condusă de Aurora Măgură a demonstrat din nou că se pot realiza proiecte importante cu bani puțini.

Excursii pentru copii

În Săptămâna Mare primarul comunei Popeşti a continuat să trimită elevii celor două şcoli din localitate în excursii. Cei mici au lucrat alături de salariaţi ai şcolii şi ai primăriei la fabricarea de mărţişoare tradiţionale şi apoi le-au împărţit de 1 martie şi de 8 martie, femeilor din localitate, în special doamnelor singure sau în etate. Aurora Măgură le-a promis atunci că îi va recompensa pe cei care au lucrat mărţişoarele cu o excursie. Elevii au vizitat Târgu Jiu sau Râmnicu Vâlcea, obiective culturale sau istorice şi Grădina Zoologică. Excursiile au fost suportate de primarul Aurora Măgură care încearcă să ofere bucurii celor mai mici cetăţeni ai comunei dar şi să îi angreneze pe aceştia în păstrarea tradiţiilor locale.


Bisericuța din Urși, atracție turistică

Biserica de lemn din satul Urşi, comuna Popeşti, ar putea deveni, la finalizarea lucrărilor de restaurare, un important obiectiv turistic din judeţul Vâlcea, alături de satul medieval Firijba. Garantează pentru acest lucru preotului paroh, Valeriu Şerban. Lăcaşul de cult, monument istoric ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost în mare parte restaurat de arhitecţi din România, prin intermediul Fundaţiei Pro Patrimonio, care a lansat de curând şi o campanie internaţională de strângere de fonduri pentru finalizarea acestor lucrări. Parohul a menţionat că biserica este închisă de nouă ani, dar este convins că la finalizarea restaurării aceasta va fi inclusă într-un circuit turistic, mai ales că în Popeşti există şi un cătun în care s-a păstrat nealterată arhitectura satului românesc de odinioară. Biserica de lemn din Urşi a fost construită în 1757 şi poartă hramul “Buna Vestire” şi “Arhanghelul Mihail”. Se remarcă atât prin arhitectură, cât şi prin pictura exterioară şi interioară, realizată în culori vii, după vechea tradiţie bizantină. Deosebită este şi pictura din partea de vest care o înfăţişează pe Maica Domnului cu un acoperământ cu aripi, o pictură asemănătoare fiind şi la Mânăstirea Govora. Fundaţia Pro Patrimonio a lansat pe platforma de crowdfunding dartagnans.fr şi pe site-ul propriu, campania “Give so history can live” pentru a strânge 12.000 de euro, sumă necesară pentru finalizarea integrală a acţiunii de restaurare a frescei, remontarea mobilierului interior şi redarea bisericii din Urşi către comunitate.

Cămin modern

A fost unul din obiectivele primarului Aurora Măgură. Puțini erau cei care credeau însă ca-l va atinge deoarece cei doi primari de dinaintea ei se arataseră neputincioși. Căminul căzuse în paragină. Primarul Aurora Măgură a făcut un proiect, unul bun, a obținut finanțare, a urmărit realizarea lui. Acum, încălzirea clădirii este modernă prin aer condiționat, vara fiind folosit ca aer rece. Au loc 150 de oameni la mese și 300 la scaune și a fost inaugurat pe 1 decembrie.

Memorialul Titi Iordache, eveniment de suflet

În luna august, baza sportivă a comunei Popești a fost gazda unui eveniment sportiv, de suflet pentru popeșteni – cea de-a doua ediție a Memorialului „Titel Iordache”. Competiția sportivă s-a desfășurat în memoria fostului fotbalist, căpitan al echipei Luncavățul, unul dintre cei mai apreciați jucători din localitatea condusă de Aurora Măgură. La start s-au aflat echipele de fotbal din Roșiile, Pesceana și Popești. Şi ediţia din acest an a fost una reuşită, vremea frumoasă atrăgând prezența unui public numeros și iubitor al fotbalului. Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu s-a numărat printre invitați, felicitând-o pe Aurora Măgură pentru modul în care a organizat evenimentul sportiv. Totodată, echipele participante au fost premiate de autoritățile județene și locale cu diplome, cupe și mingi.


Școală modernă la Urși

În luna septembrie, în prezența președintelui CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu și a doamnei Andra Bică, inspector general al IȘJ Vâlcea, a avut loc inaugurarea noii școli gimnaziale din satul Urși, comuna Popești. Școala a fost reabilitată și modernizată integral cu ajutorul unui proiect realizat de echipa primarului Aurora Măgură ce a primit finanțare guvernamentală pe PNDL II.Este unul din obiectivele importante pentru comunitatea din comuna Popești care permite elevilor și profesorilor să își desfășoare activitatea în condiții civilizate, la standarde europene. De asemenea, din luna noiembrie, dispensarul Comunei Popesti, complet modernizat și-a deschis porţile pentru cetățenii din Popeşti.

Gabriel Cârjaliu