Eusebiu Predonescu – părinte pentru copiii fără copilărie
Probabil ați aflat prin intermediul rețelelor de socalizare și a canalelor mass-media despre activitățile umanitare ale lui Eusebiu Predonescu. Comisar-șef în cadrul IPJ Vâlcea, Sebi îi ajută pe copiii fără copilărie. Identifică multe cazuri din județ care îi au de obicei în prim-plan pe micuții care trăiesc fără părinți. Apoi, cu o forță nebănuită îi ajută.
Cea mai importantă resursă alocată – timpul
“Dacă vrem să ajutăm, trebuie să dăm de la noi această resursă foarte importantă, timpul. Trebuie să identifici un caz, să mergi într-o zonă îndepărtată și să te întorci acolo. Înseamnă mult timp. Noi nu ajutăm doar de sărbători, ne dorim să fie un ajutor permanent. Este o normalitate. De fiecare dată când mergem la un caz luăm cu noi și copiii din familie sau de la fotbal. Ii vedem cu se joacă acei copii la care mergem și ne dăm seama că aceea este normalitatea. Când plecăm de la acele cazuri, de regulă, copiii noștri nu mai scot niciun sunet până acasă… Îi întrebăm se se întâmplă, dacă nu le-a plăcut să se joace cu acei copii fără copilărie. Ei ne răspund că se gândesc la acei micuți care ar dori să trăiască în normalitate, să își trăiască anii frumoși, dar nu au posibilitatea”, spune Sebi.
…despre 24 de ore de voluntariat
“Serile le petrec cu oamenii din străinătate care sunt pe grupurile noastre, ziua cu cei de aici. Toți ne întreabă cu ce ne pot ajuta. Se întâmplă ca ziua noastră să fie de 24 de ore de activitate. Este adevărat că nu le putem aduce înapoi ființele dragi pe care, poate, le-au pierdut. E adevărat, dar le putem aduce oameni cu inimă, le putem aduce cadre didactice care să-i ajute. Copiii fără copilărie au o ambiție fantastică, trebuie doar să le dai o direcție, să-i ajuți puțin și să le dai încrederea de care au mare nevoie. Trebuie să simtă că nu sunt singuri, asta este cel mai important”, mai adaugă comisarul-șef Eusebiu Predonescu.
Cazuri multe și grave
“Cazurile pe care le-am identificat sunt multe și grave. S-a întâmplat să ajungem la copii care nu și-au cunoscut niciodată părinții. Copii care trăiesc prin curțile unor bătrâni care nici măcar nu sunt bunicii lor. Acei oameni ne spun că le dau mâncare, dar mulți nu știu cum să-i ajute pe viitor, nici nu au posibilitatea, mulți nici nu au pensii. Aici intervenim noi. Poate mă veți întreba cum selectăm aceste cazuri. Dacă găsim o familie unde sunt părinți, atunci îi ajutăm cu sfaturi, eventual îi ajutăm să își găsească un loc de muncă. Ce facem atunci când găsim copii fără părinți, atunci este un caz grav. Cerem și sprijinul autorităților. Am găsit trei copii în vârf de deal, acolo unde nu ajungeau nici mașinile. Am reușit să-i aducem la blocurile din apripiere, cu ajutorul părinților de la fotbal. Erau copii rămași fără mamă – care a decis să plece la muncă în străinătate și să-i lase singuri. Acum sunt în plasament și pot merge la școală. Normal este ca să nu fie nevoie să venim noi din Râmnicu Vâlcea pentru a rezolva probleme”, ne mărturisește Sebi.
Există și miracole
“Mulți îmi spuneau că dacă știau aduceau și ei hăinuțe, dacă știau ajutau și ei cu ce puteau. Uite că acum se știe, oricine poate să ajute este binevenit. Sunt cazuri disperate, dar care se pot rezolva. La început parțial, apoi evoluăm dacă urmărim cazul respectiv. Important este ca acei copii fără copilărie să poată merge la școală. Apoi îi putem îmbrăca, le putem asigura hrana pentru o anumită perioadă. Se întâmplă să intrăm în impas, să nu mai avem soluții. Știți cum vine rezolvarea? Vine miraculos, vine din senin, ca un miracol. Apoi, cine știe, noi ajutăm acum dar, poate, viața ne va duce în punctul în care și noi vom avea nevoie de ajutor”.
Despre iubirea pentru frate
De multe copiii sunt cei care dau lecții, și nu de puține ori Sebi a rămas impresionat de gesturile sau de faptele lor: “S-a întâmplat în Comuna Fârtățești, acolo unde organizez gratuit antrenamente de fotbal. Printre copiii care vin sunt și mulți fără copilărie. Pe doi dintre ei i-am luat acasă la mine, să se joace alături de copiii mei, să mănânce împreună. La un moment dat s-au oprit să mai mănânce. Am crezut că nu le place, i-am întrebat. Mi-au spus că păstrează o parte din mâncare pentru surioara lor. Mi-au spus că ei au mâncat dar ea nu… M-au impresionat până la lacrimi…”.
Cei care doresc pot fi voluntari
“Da, avem nevoie de voluntari. În primul rând le cerem oamenilor cu suflet să fie alături de noi, chiar dacă nu ne pot ajuta efectiv cu bani, haine, încălțăminte sau alimente. Avem nevoie de ei pentru depozitul amplasat în Râmnicu Vâlcea. E nevoie să primească donații, să le sorteze. Este nevoie de voluntari și pentru deplasările din județ, să ducem acele lucrușoare donate la copiii care au mare nevoie de ele. Să vă mai spun ceva, este nevoie de calitate, nu de cantitate. Nu ne încântă cu nimic dacă strângem 100 de voluntari, facem o poză și gata am rezolvat problema, uite ce ajutăm noi… Este nevoie de oameni care să ne ajute cu sufletul deschis. E drept că noi facem publice acțiunile prin intermediul rețelelor de socializare. Nu pentru publicitate, însă, pentru a arăta că se poate. Sunt și persoane care îmi trimit mesaje cu acuze. Mă întreabă ce este în spatele acestor acțiuni, ce câștig eu… Nu ne răspund răutăcios, îi invit la depozit, să vadă la fața locului. Ce câștig eu? Mulțumire sufletească!”, mai spune Sebi.
Căsuță construită la Șirineasa pentru doi copii
“Este vorba despre doi copii din Șirineasa care trăiesc fără curent electric, într-o căsuță improvizată din lemne, cartoane și covoare, pe post de acoperiș, cu pământ pe jos. Sunt crescuți de o bunică, de o bătrână, după ce părinții i-au abandonat. Ea face tot ce poate pentru a-i ține în viață. Și acești doi copii care trăiesc singuri merg la școală, este sută la sută meritul bunicii. Pe zi ce trece acești copii se îmbolnăveau, practic doar la școală trăiau în condiții umane. Când am ajuns la fața locului am știut că o să fie cel mai important caz al asociației noastre. La început am ajutat cu ce puteam, hăinuțe, încălțăminte, alimente. Nu era de ajuns, normal. Ne-am apucat să construim o căsuță, cu o forță nebănuită. Când am văzut escavatorul la fața locului ne-am dat seama că nu ne mai oprim. Acum suntem pe ultimii metri, în maximum o săptămână acești copii vor avea o căsuță. Este mică, este din panouri, dar este călduroasă. Vor avea o baie, o bucătărie, apă și curent, două camere. Vor trăi în normalitate”, spune omul care a dăruit copilărie copiilor.
Faptele sale nu au scăpat nebăgate în seamă de prefectul Florian Marin: “Domnul comisar șef Eusebiu Predonescu înainte de a fi un profesionist este un om cu suflet mare, care prin campaniile de întrajutorare pe care le desfășoară încearcă să aducă un strop de bucurie în viața unor copii năpăstuiți de soartă.
Chiar dacă suntem pe final de mandat, împreună cu doamna subprefect Aurora Gherghina i-am acordat domnului Eusebiu Predonescu, în mod simbolic, o diplomă de excelență ca o recunoaștere a calităților sale umane și a spiritului participativ comunitar. Felicitări și mult succes mai departe!”.
Cine dorește să ajute poate sa apeleze telefonul copiilor fără copilărie: 0771546791. FIȚI OAMENI!
“Donatie pentru copiii fără copilărie”!
RO62BRDE390SV47300013900
ASOCIAȚIA FII OM- PENTRU OM ȘI MEDIU
BRD- Sucursala Râmnicu Vâlcea.