Primarul Toma Peştereanu interzice porcii la marele chef al ţiganilor de la Costeşti

Tradiţia de la Costeşti are deja peste 3 decenii. Este adevărat că perioada de glorie, când peste trei mii de ţigani se adunau în satul Bistriţa pe 8 septembrie, în ziua de Sfântă Mărie Mică pentru a-şi etala maşinile de lux, salbele de aur, inelele ghiulurile şi lanţurile din metale preţioase a cam trecut. La “ediţia” de anul trecut au fost prezente doar câteva familii, sub două sute de persoane.

Anul acesta însă se pare că va veni mai multă lume, inclusiv turişti aflaţi în zonă care vor să urmărească cheful ţiganilor, dar şi localnicii care vor profita că întâlnirea are loc într-o zi de duminică.

“Datorită situaţiei create de pesta porcină, ce ameninţă şi judeţul nostru şi pentru a proteja comuna noastră şi gospodăriile din Costeşti am interzis cu desăvârşire aducerea de porci vii pentru a fi sacrificaţi pe islaz cu ocazia întâlnirii ţiganilor, dar şi prezenţa purceilor gata gătiţi. Le-am transmis deja organizatorilor că în zonă vor fi poliţişti şi jandarmi, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare şi că vom lua măsuri dure.
Ştiu că există obiceiul ca fiecare familie prezentă să aibă pe masă măcar un purcel de lapte dacă nu un ditamai porcul alături de peşte. Îi rog să se abţină în acest an pentru a nu fi nevoiţi să confiscăm carnea şi să o distrugem. Se vor putea consuma mici din carne de porc de la unităţile alimentare autorizate care vor vinde în zonă, se pot pune pe mese produse din carne de pasăre sau peşte, oaie, vită şi altele, dar porcii sunt interzişi la ospeţele publice de Sfânta Mărie Mică la Costeşti. Nu noi i-am chemat aici, dacă vor să folosească comuna noastră ca loc de întâlnire trebuie să respecte regulile noastre!”, ne-a transmis telefonic în cursul dimineţii de joi, 5 septembrie, edilul din Costeşti.

Reamintim că tradiția de la Costești datează de aproape 40 de ani, de când un bulibașă bătrân și bolnav din Gorj s-a rugat la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul să îi ierte păcatele și să moară. Potrivit țiganilor, după ce bulibașa a terminat rugăciunea și a ieșit pe poarta mânăstirii acesta și-a dat duhul.
Festivalul de la Costești a devenit celebru în 2009 când invitați au fost președintele țării, Traian Băsescu, și soția sa, Maria Băsescu.

Traian Guminski