FOTO/VIDEO: Drujbele “cântă” la Vaideeni! Festivalul carverilor a ajuns la cea de-a treia ediție!

Satul Cerna din Vaideeni este gazda celei de-a treia ediţii a Festivalului Sculptorilor cu Drujba desfăşurată sub sloganul “Satul românesc din alt punct de vedere”. Ideea organizării în România aparţine sculptorului Gabriel Rizea şi lui Adrian Mircea Bondoc, proprietarul pensiunii care-i găzduiește pe artiști.


Festivalul reunește 10 sculptori din România, din toate colţurile ţării, încadrându-se astfel în activităţile de turism cultural. Fiecare şi-a ales câte un buştean sau o buturugă şi vor încerca să dea viaţă lemnului, sub privirile publicului, timp de o săptămână.

“Avem tot ce ne trebuie, inclusiv sculptori noi. Este foarte clară evoluția festivalului, băieții abia așteaptă să vină, vorbesc tot anul despre festival. De pe urma lor rămân lucruri foarte frumoase și mă voi ține de promisiune, nu voi vinde nimic din ceea ce fac ei. O altă noutate este că în acest an Consiliul Județean s-a implicat mult în organizarea acestui festival. Planurile sunt mari și pentru anii viitori. Anul viitor, de exemplu, vrem ca aici să se realizeze un dac foarte mare și un lup, ambele sculpturi urmând să fie puse pe drumul național, ca un simbol al locurilor”, spune Adrian Mircea Bondoc, organizator festival.


“Speranța de la prima ediție a devenit acum o certitudine. Sunt carveri din zece județe și anul acesta avem și sprijin din partea Consiliului Județean. Tot ce se realizează poate să fie văzut aici, la pensiunea din Cerna. De la an la an încercăm să facem lucrurile tot mai bine. Acum se poate ajunge la pensiune și pe un covor asfaltic. Este o responsabilitate din partea noastră, dar am demonstrat că această comunitate poate face față unei astfel de provocări”, completează Daniel Băluță, primar Comuna Vaideeni.

“În urmă cu un an am primit această provocare de a participa și de a ajuta o astfel de manifestare deosebită. Vream să vă mulțumesc că la târgul de promovare a turismului de la Romexpo ați fost principala atracție. S-a demonstrat și atunci că Vâlcea este cel mai frumos județ al României. Sunt emoționat și mândru de primarul și de prietenul meu drag, Daniel Băluță, sunt mândru de primarii din această zonă și de colegii și colegele care ne ajută să facem fapte bune pentru turismul vâlcean”, conchide Constantin Rădulescu, președinte Consiliul Județean Vâlcea.


Carverii sunt deciși să facă lucruri mărețe

Pentru ediția din acest an concurenții au propuse patru teme dedicate copiilor, Muzeului Satului Cerna, mineritului și turismului sportiv. Carverii sunt gata să facă adevărate opere de artă și au la dispoziție șapte zile.


Declarații carveri:

“Sunt din Oțelul Roșu, sunt a treia oară la festival, dar cred că în zonă am fost de 20 de ori. Îmi place, dacă nu-mi plăcea nu veneam. Este mai mult o joacă și salvăm imaginea drujbelor, și așa nu sunt bine văzute în general” – Mihai Iasinoschi.
“Vin din Neamț, este prima invitație a acest festival și sunt mândru. Am ca temă o țărăncuță, am făcut deja o schiță. Acum sunt la prima fază și apoi intru în detalii. Aici este o zonă deosebită, m-a impresionat, mă simt ca acasă” – Bălan Fănică.
“Am ca temă un miner care o să iasă dintr-o piatră. Eu sunt miner, e pe gustul meu această temă. Fac ceea ce mă reprezintă. Poate mă ajută Dumnezeu și ies la pensie peste câteva luni și atunci vor face doar ce îmi doresc. Am fost și la primele două ediții, dar am venit doar în zilele în care am putut și nu am fost la locul de muncă” – Edi Schneider.


“Tema este pe inima mea. Am de făcut o masă cu iepurași și morcovi. O să iasă foarte frumos. Am fost și la prima ediție și la cea de-a doua. Facem o echipă bună împreună. Din ce în ce suntem mai buni, de la an la an” – Nicolae Baicu.
Duminică va avea loc festivitatea de închidere a festivalului şi se vor premia participanţii. Artiștii prezenți la festival sunt din Vâlcea, Maramureș, Neamț, Dâmbovița, Ilfov, Hunedoara, Mureș, Vrancea, Argeș și Caransebeș.

Gabi Cârjaliu
VIDEO Gabi Henning