Pascal Bruckner, îndrăgostit de România

Ambele reprezentații ale piesei “Crăciunul Președintelui” s-au jucat la Râmnicu Vâlcea cu sala plină și sub privirile scriitorului francez Pascal Bruckner. Acesta a acordat sute de autografe și a avut întâlniri cu iubitorii de teatru, dar și cu reprezentanții mass-mediei din Râmnic.

Extrem de sociabil, Pascal Bruckner a răspuns la toate întrebările de care a avut parte. Pascal Bruckner a venit în vizită în România de zeci de ori și spune că țara noastră a făcut progrese vizibile. Mai sunt multe de făcut, însă, în opinia scriitorului francez. Pascal Bruckner simte că democrația din Occident a obosit și spune că energia din fostele țări comuniste, printre care și România, este una pozitivă. De asemenea, oaspetele vâlcenilor nu crede în viitorul Uniunii Europene. Pascal Bruckner a povestit și cum a cunoscut-o pe Criss Simion, regizorul care a făcut posibilă o colaborare cu lumea teatrală din România. Referitor la piesa jucată la Teatrul Anton Pann, scriitorul francez spune că este valabilă și realității din România dar și din Franța. Piesa de teatru este o farsă politică în care scriitorul francez Pascal Bruckner surprinde singura dorință unui președinte, aceea de a evada pentru o seară din funcție pentru ca să redevină un om normal.


“Franța își dorește să moară, Occidentul este obosit”

Rep.: – Pascal Bruckner, simțiți că trăiți într-un Occident obosit? Se simte o oarecare energie care vine din Estul Europei?
P.B.: – Este o întrebare bună și este adevărat, Vestul este obosit, așa simt și eu. Mă îndoiesc acum de Vest. Avem, însă, un anumit spirit de rezistență. Ar fi bine de știut dacă acest timp de rezistență este o nostalgie a trecutului. Nu îmi dau seama ce ar putea să trezească acest Occident obosit. În acest moment populismul domină. În acest moment Europa este într-o stare foarte proastă, mai ales Franța. Într-un anumit mod, cred că țara mea își dorește să moară. Ar trebui să o salvăm, este o muncă a tuturor, mai ales a fostelor țări comuniste.
Rep.: – În aceste condiții, ideea de Uniune Europeană rezistă? Este important ce se va întâmpla pe 26 mai?
Rep.: – Eu nu cred că rezistă. În interiorul Europei vor exista mai multe Europe. Eu cred că Europa este prea mare acum. Trebuie să ne asigurăm apărarea, să avem o politică externă bună și să rămânem mândri de continentul nostru.

Întâlnirea cu Cioran

Rep.: – Ce energii pozitive vin din România și din amintirea oamenilor de valoare pe care i-a dat țara noastră?
P.B.: – Pe Cioran l-am întâlnit la Paris. Am fost impresionat de pesimismul dânsului, un pesimism regivorant. Era un om elegant. În România sunt câteva caracteristici pe care nu le întâlnești în alte țări comuniste. De exemplu gustul pentru absurd sau un spirit nebunatic. Am observat de asemenea o bucurie de a trăi pe care în Polonia de exemplu nu am întâlnit-o. Doar în Serbia mai este ceva asemănător, și acolo oamenii petrec foarte mult. Eu în ultimii zece ani am călătorit mult în Balcani. Este o energie pozitivă care se poate fructifica dar, din păcate, foarte mulți tineri pleacă în Vest.

“România este pe drumul cel bun, există un potențial enorm”

Rep.: – Ce părere aveți despre România, mai ales că nu este prima dumneavoastră vizită?
P.B.: – Am fost de peste 25 de ori în România, țara merge mult mai bine. De mii de ori mai bine față de cum era imediat după 1989. Există un potențial enorm dar mai sunt multe de făcut, mai ales în ceea ce privește natura. România poate să devină grădina Europei. Trebuie atrași turiștii din străinătate. Se poate fructifica la maximum conceptul de întoarcere la turismul sălbatic. E nevoie, însă, de infrastructură, de autostrăzi…
Rep.: – Vă mulţumim!

Gabi Cârjaliu