FOTO: Muzeul Viei şi Vinului de la Drăgăşani își așteaptă vizitatorii

În ciuda numărului tot mai mare de turiști aduși de reprezentanții cramelor amenajate în ultima perioadă pe Dealul Drăgășanilor, dar și de reabilitarea recenta a edificiului cu fonduri europene, Muzeul Viei și Vinului din municipiul Drăgășani îi întâmpină pe cei curioși să descopere istoria acestor ținuturi recunoscute pe plan mondial cu o expoziție de roci.


Strugurii care au adus renume zonei Drăgășaniului și medaliile obținute datorită vinului în întreaga lume pot fi descoperite abia la finalul traseului gândit de cei care se ocupă de acest muzeu. Expoziția permanentă de la muzeu cuprinde mărturii arheologice din epoca paleolitică, neolitică și din cea a bronzului, ajungând până în perioada daco-romană, o colecție de acte de atestare documentară a orașului și a zonelor adiacente, o vastă colecție etnografică. Chiar dacă intrarea este gratuită, turiști mai mulți vin doar pe perioada verii. Cei care-l vizitează dar și localnicii cred că ar trebui făcută mai multă promovare. Conducerea muzeului speră ca în scurt timp acesta să devină un punct important de atracție al municipiului dar și al județului Vâlcea. Se speră în organizarea de degustări de vinuri chiar în interiorul muzeului și nu se exclude schimbări în structura expozițiilor.


“Acest muzeu este un miraj lăsat de Dumnezeu. Vița de vie din Drăgășani îi atrage în zonă pe vizitatori prin produsele ei fascinează și încântă. În această perioadă, artiștii care sunt viticultorii și-au făcut deja datoria. Au învățat lecția de la strămoși. Fiecare viticultor intră în vie cu toată dragostea. Avem în muzeu și o vinotecă, cea care îi prezintă pe toți producătorii de vin din zonă. Eu sper să își dea mâna într-o zi și să prezinte aici la muzeu o degustare de vin”, ne-a declarat Maria Ancuța, muzeograf.


Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani se află într-o clădire veche, construită înainte de anul 1920, în stilul arhitectural neoromânesc, fiind singura clădire cu ceas a urbei, martor al trecerii timpului. Muzeul se poate vizita zilnic între orele 10.00-18.00, programul de iarnă fiind între orele 09.00-17.00.


Gabi Cârjaliu