FOTO/VIDEO: Ministrul Apelor şi Pădurilor Ioan Deneș, în vizită la Vâlcea

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a fost prezent azi la Vâlcea, într-o vizită de lucru. Acesta a mers în patru localități afectate în trecut de inundații majore, Vaideeni, Horezu, Băbeni și Nicolae Bălcescu și a anunțat investiții majore de la minister pentru consolidarea albiilor râurilor.

Conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor a identificat în România 100 de puncte critice în ceea ce privește inundațiile. Dintre acestea, 22 sunt în Județul Vâlcea. În patru localități, Horezu, Vaideeni, Băbeni și Nicolae Bălcescu au fost terminate anul trecut câteva lucrări de consolidare a albiilor râurilor. Investițiile vor continua, însă, sau cel puțin așa promite ministrul Ioan Deneș. Acesta i-a atenționat pe reprezentanții Hidroelectica, societate care trebuie să desfășoare lucrări de completare.

“Trebuie clarificate lucrurile. Anul trecut am avut o discuție. Noi ne-am făcut treaba, urma ca cei de la Hidroelectrica să continue cu partea lor de treabă. Vreau să știu clar, când Hidroelectrica începe efectiv decolmatarea, să vedem acele excavatoare care își fac treaba”, a spus Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor.


“Contractul este semnat. Începând cu luna aprilie intră în vigioare, cu timp de execuție 9 lun i de zile, cu câteva acțiuni specificice. 83 de miliarde lei vechi va costa această lucrare”, a completat Constantin Târș, director Hidroelectrica Vâlcea.

Doar pentru lucrările de consolidare de la Băbeni s-au cheltuit 80 de miliarde de lei vechi, cu finanțare integrală de la Guvernul României. Periocolul nu a trecut, însă. “Cetățenii trebuie să știe de eforturile făcute pentru ca agoniseala de o viață să fie în siguranță. Aici au fost inundate sute de hectare de terenuri agricole și multe case, zeci. Foarte mulți spuneau că acea breșă nu se poate închide. Toată noaptea s-a lucrat și cel care a coordonat lucrările a fost directorul de la ANAR. I-am spus că dacă nu reușim, toată lumea pleacă acasă. Dimineața la 10 s-a închis acea breșă, s-a muncit mult și eficient. A fost doar o situație provizorie. Apoi s-a alocat o sumă mare, 80 de miliarde de către Ministerul Apelor și Pădurilor pentru renumitul Pârâu Stăncălău și s-a făcut lucrarea. Pericolul rămâne până când Hidroelectrica își face partea de treabă”, a mai declarat Deneș.
Și Constantin Rădulescu, președintele Consiliul Județean Vâlcea, a avut un rol important în demararea și finalizarea lucrărilor. “Vreau să-i mulțumesc domnului ministru în numele cetățenilor din Vâlcea și în special a celor din Băbeni. În opt luni s-a realizat o lucrare extrem de importantă, o lucrare făcută de Guvernul României. Știm ce se întâmpla mereu când veneau apele. Au fost alături de oameni și rămânem alături de ei. Este o investiție extrem de importantă care va rezolva marea parte a problemelor. Domnul ministru s-a ținut de cuvânt !”, a spus acesta.


În privința investițiilor in domeniul forestier, Deneș a ținut să precizeze acestea se vor axa cu precădere pe drumurile forestiere. În opinia ministrului, drumurile respective trebuie să permită accesul cetățenilor în pădure pentru a se putea bucura de natură. Astfel, în acest an, la nivel național, se vor investi în total 140 de milioane de lei. Fondurile vizează reabilitarea a 600 de km de drumuri forestiere existente și amenajarea a altor 400 de km de noi.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning