“Dianu, tărâm de poveste” – expoziţie inedită de fotografie alb-negru
Biblioteca Județeană Antim Ivireanu Vâlcea a fost gazda unei expoziții inedită de fotografii alb-negru. Sub titlul “Dianu, tămâm de poveste – oameni care au fost”, expoziția este didicată soldaților din Comuna Stroești care au luptat în cele două războaie mondiale.
Expoziția cuprinde o serie de fotografii vechi, refăcute și refotografiate de un fiu al satului din comuna vâlceană Stoești care a reușit de-a lungul timpului să surprindă, cu ajutorul aparatului de fotografiat momente de bucurie sau tristețe.
“Am luat pozele la la bătrâni. Eu le refotografiez și le dau înapoi. Oamenii țin mult la aceste fotografii. Sunt fotografii diverse, de la nuntă, de la botez, de peste tot. Am unaugurarea școlii de la 1920, am primari din perioada interbelică”, spune Ion Cârstea, fotograf.
Cele mai multe fotografii au fost descoperite pe pereții caselor vechi din satul Dianu de către preotul care a mers în sat să spovedească și să-i împărtășească pe oameni. Multe dintre fotografii sunt făcute înainte de Unirea de la 1918. “Sunt fotografii care au 100 de ani, mai mult sau mai puțin. Sunt bunici sau străbunici. Aveau bucuria de a trăi. Noi ca și popor trebuie să ne înțelegem foarte bine trecutul, istoria. Vedem prin aceste fotogrrafii vremuri de mult apuse, vedem eroi ai neamului românesc”, completează Alin Marin, preot.
“Aceste poze mă fac să simt că nu suntem veșnici și că avem datoria să le arătăm celor care vor veni după noi ce a făcut generația noastră. Am văzut imaginea soldaților care au plecat la război și poate unii dintre ei nu s-au mai întors. E bine să ne amintim că războiul este crunt și căm este important să avem pace. Este o generație căreia îi datorăm ceea ce suntem azi. Este un lucru extraordinar ceea ce a făcut domnul Cârstea”, conchide Remus Grigorescu, director Biblioteca Județeană Antim Ivireanu. Expoziția este deschisă timp de o lună, intrarea fiind gratuită.
Gabi Cârjaliu