FOTO: Furt de copaci la Bujoreni! Proprietara a făcut contract cu Ocolul Silvic din zonă, dar nu a ajutat-o cu nimic!
Crengi și câteva cioturi! Atât a mai rămas dintr-o pădure din comuna vâlceană Bujoreni, aflată în imediata apropiere a Municipiului Râmnicu Vâlcea. Proprietara a făcut contract de pază cu Ocolul Silvic din zonă, dar acest lucru nu a ajutat-o cu nimic.
Proprietara pădurii a făcut un șoc în momentul în care a văzut ce a mai rămas din ea. Hoții au tăiat toți salcâmii și fagii mari și duși au fost. “M-a anunțat un vecin, am venit aici și am văzut ce este. Au tăiat tot ce era mai mare. Acum tăiem crengile că ei dacă le văd taie în continuare. Eu am făcut plângeri la poliție, la primărie, peste tot. Oricum, am avut un șoc, așteptam să crească pădurea și am găsit munți de crengi. Nu cred că o să fie găsiți hoții, se acoperă unii pe alții. Am înțeles că și dacă se duc mascații la ei, ies cu cuțitele”, spune Mirela Boldeanu, proprietar pădure.
Reprezentanții Ocolului Silvic Călimănești, care trebuia să asigure paza pădurii, au fost chemați să evalueze pagubele. Pădurarii spun că în timpul iernii furturile de material lemnos cresc în intensitate. De asemenea, aceștia spun că sunt amenințați de cei pe care-i suspectează de ilegalități. “Este o zonă delicată. Ne confruntăm cu furturi de material lemnos. Avem patrule organizate cu jandarmii și cu personalul silvic, și acum este o astfel de patrulă. Avem plângeri către poliție, către parchet. Și nu numai acum, este o situația care este de 5,6 ani. Aici este o comunitate de rudari… Situația nu este scăpată de sub control, dar în sezonul rece crește intensitatea furturilor, comunitatea de aici are nevoie de lemne… Oricum, doamna o să fie despăgubită după evaluarea pagubelor”, a declarat Mihai Geantă, șef Ocolul Silvic Călimănești.
“Se fac mai multe acțiuni de prevenție. Eu am mers la poliție și am atenționat de multe ori că este pericol. Eu știu că proprietara avea un contrat de pază cu Ocolul Silvic Călimănești. Trebuie oricum mai multă implicare, inclusiv din partea noastră”, completează Octavian Trușcă, viceprimar Comuna Bujoreni.
Conform legii, Regia Națională a Pădurilor Romsilva poate asigura, prin intermediul ocoalelor silvice din subordine, administrarea sau servici silvice pentru suprafețele de fond forestier care aparțin persoanelor fizice. În total au fost tăiați aproximativ 35 de arbori, o parte dintre ei aflați în fondul forestier, cealaltă pe un teren considerat arabil. În această cauză s-au deschis două dosare penale, urmând ca în perioada următoare să se stabilească prejudiciul total.
Gabi Cârjaliu