Monografia Comunei Oteșani, republicată! Stelian Sasu, preşedintele Organizaţiei Alde Oteşani este cel care a luat iniţiativa

Organizatia ALDE Oteșani, împreună cu președintele Stelian Sasu a contribuit decisiv la lansarea monografiei localității aflate aproape de Horezu. Cu acest prilej, Remus Grigorescu și Adrian Bușu au primit diplome de merit participarea la îmbunătățirea Monografiei. Meritul principal este al autorului monografiei, Dumitru Lungu.


“În calitate de intelectual local, am considerat că este nevoie să mă implic cu tot ce trebuie pentru a afla adevărul istoric în ceea ce privește Comuna Oteșani. Punctul culminant care m-a făcut să mă apuc de această monografie este în 1968 când a avut loc noua împărțire teritorială a României, atunci când s-au desființat raioanele și s-au înființat județele. Eram pe atunci deputat onorific și s-a venit cu propunerea ca localitatea să se numească Comuna Cârstănești. Eu am venit cu propunerea să se numească Oteșani și așa a rămas. Am luat-o din casă în casă și am început să-i întreb pe consăteni ce documente vechi au. Am făcut cum face popa la Bobotează. Am strâns și obiecte vechi și am dorit să fac un muzeu sătesc. Clădirea exista și atunci, există și acum, un fost conac boieresc. Am reușit să găsesc sute de astfel de documente care nu aveau mare valoare istorică dar e important că s-au transmis de la generație la generație. Am fost și la Arhivele Statutului de la Râmnicu Vâlcea pentru a mă documenta. Am primit și de acolo multe documente pe care le-am citit cu lupa, acasă, la lumina lămpii. Apoi am pus cap la cap informațiile, am cumpărat și o mașină de scris și așa am făcut Monografia Comunei Oteșani. Apoi am avut mare noroc, m-a ajutat un fost elev, ajuns rector la București și monografia a fost multiplicată în 500 de exemplare. Am încasat și sume modice, suma finală donând-o la biserică pentru restaurare”, spune profesorul Dumitru Lungu.