Consilierul Grigore Crăciunescu plesnește botul lacom al baronilor de la ROMPREST

În ședința ordinară a Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea de joi, 31 ianuarie, a fost repus spre aprobare același proiect de hotărâre care a fost pe ordinea de zi a ședinței din decembrie 2018 și anume – „aprobare tarife distincte pentru activitățile serviciului de salubrizare de pe raza M.RM.VL.”

Lăcomia celor de la ROMPREST nu are margini. Această firmă de gunoieri mulge bugetele cetățenilor prin măriri nejustificate ale tarifelor. A fost a cincea majorare de tarif de când operează în Râmnicu Vâlcea. Consiliul Local a aprobat, cu 4 voturi împotriva (cele ale consilierilor PNL) și 3 abțineri (cele ale consilierilor ALDE) majorările uriașe solicitate de ROMPREST. Majoritatea PSD plus PER a votat noile tarife probabil cu teama că altfel gunoierii ar lăsa orașul sufocat în gunoaie și cu speranța că ADI salubrizare va scoate în curând la licitație salubrizarea.
În 7 minute cât a luat cuvîntul consilierul liberal Grigore Crăciunescu i-a pus la zid pe reprezentanții ROMPREST care au stat în sală și au tăcut ca popândăii fără a da nicio explicație logică pentru majorările impuse.
Având documente în față, consilierul Grig Crăciunescu a solicitat explicații asupra majorărilor la tarife și a depus și o copie de pe solicitarea scrisă adresată primarului prin care cere documentele în original ale ROMPREST prin care a “ajustat” tarifele plătite de râmniceni în așa fel încât acum orice client al ROMPREST din Râmnicu Vâlcea plătește mai mult decât dublul tarifului plătit de un bucureștean, tot client al ROMPREST.
Comisiile Consiliului Local din Râmnic, toate, au aprobat ceea ce operatorul a solicitat cu tupeu, nesimțire și lăcomie.
Grigore Crăciunescu, în plenul ședinței a solicitat celor de la Romprest să explice de ce au mărit costul cu forța de muncă cu 303% și cu 316% la combustibil.
Consilierul liberal a demonstrat că, deși nu și–au mărit numărul de utilaje, cei de la ROMPREST au solicitat măriri pentru costul combustibilului rezultând din calcule că fiecare autogunoieră consumă zilnic 150 de litri de combustibil, în condițiile în care acestea ar putea consuma maxim 50 de litri dacă ar circula 12 ore în fiecare zi.
Capitolele de cheltuieli cele mai importante sunt: costul cu forța de muncă și combustibilul. La capitolul costul cu forța de muncă se observă că:
– din august 2015 și până în decembrie 2016 Romprest a avut o cheltuială anuală de 909.047,28 lei, așa cum reiese din fișele de fundamentare cu care a câștigat licitația și pentru care a dat declarație că sunt conforme cu realitatea;
– din fișele de fundamentare a tarifelor aprobate în 31 ianuarie 2019 de Consiliul Local, verificate și avizate de către comisiile de specialitate, reiese că Romprest declară o cheltuială anuală de: 2.997.102.05 lei!
Consiliul Local i-a făcut cadou Romprest o creștere a costurilor cu salariații de 303 %, în suma de 2.088.054.77 lei/an.
La capitolul combustibil:
– din august 2015 și până în decembrie 2016 Romprest a avut o cheltuială anuală de 870.934.99 lei, așa cum reiese din fișele de fundamentare cu care a câștigat licitația și pentru care a dat declarație că sunt conforme cu realitatea;
– din fișele de fundamentare a tarifelor aprobate în Consiliul Local reiese că Romprest declară o cheltuială anuală de: 2.751.021,48 lei.
Consiliul Local i-a aprobat Romprest o creștere a costurilor cu combustibilul de 316 %, în sumă de 1.880.086.49 lei/an.
După încheierea ședinței Grigore Crăciunescu, probabil cel mai vertical, obiectiv și eficient consilier municipal, ne-a declarat că studiază posibilitatea de a ataca în contenciosul administrativ această hotârâre.
“Aș face acest gest nu ca un atac la adresa actualului executiv al primăriei sau al colegilor din consiliu care fie nu au înțeles ce votează, fie sunt obligați să voteze fără să gândească, cred însă că ar fi o soluție de a stopa momentan aceste majorări incalificabile și de a păstra încă o vreme tarifele vechi pentru râmniceni. Scumpirile în lanț îi afectează grav pe cei cu venituri reduse și orașul nostru are unele din cele mai mici salarii din țară”.
Dacă hotărârea va fi atacată în contencios și dacă instanța va da câștig de cauză consilierului Grigore Crăciunescu, acesta va deveni primul consilier local care reușește să facă ceva util pentru întreaga populație a orașului.

Traian GUMINSKI