FOTO/VIDEO Povestea Biancăi Andreescu! Tenismena care joacă pentru Canada are origini în Vaideeni, localitate unde îi are pe bunici și pe care o vizitează pe fiecare an
Tenismena Bianca Andreescu este noua stea a sportului alb mondial. Sportiva născută în Canada, dar cu părinții români a făcut un turneu memorabil la Auckland, în Noua Zeelandă, acolo unde a ajuns în finală, după ce le-a eliminat pe Caroline Wozniacki, locul 3 WTA, și Venus Williams, locul 37 WTA.
Povestea Biancăi este una impresionantă. S-a născut în Canada, dar a început tenisul la Pitești, acolo unde a absolvit și primele clase primare. Acum 23 de ani, părinții Biancăi Andreescu, născuți în comuna vâlceană Vaideeni, au decis să părăsească România. Și-au dorit un viitor mai bun în Canada, deși nu aveau o situație materială precară, Maria lucra la o bancă, Nicolae ca inginer. Le-a fost greu la început și au fost tentați să se întoarcă, dar au rezistat tentației. Cinci ani mai târziu, în țara de peste Ocean se năștea Bianca. Bianca s-a născut în Canada, la Toronto și la educația sa au contribuit cei trei bunici rămași în viață. După zece ani de străinătate, mama Biancăi și-a luat fata și s-a întors în România, la Pitești. Aici a început o afacere la care a renunțat în scurt timp.
“Nu știu dacă se vor mai întoarce în România…”
Ana Siiulescu, bunica Andreei din partea mamei, a fost apropiată de actuala tenismenă. A fost de nenumărate ori în Canada și a ajutat la creșterea ei. Bătrâna nu crede că familia se va mai întoarce definitiv în România, chiar dacă a mai fost o tentativă, acum mai bine de 15 ani: “Au plecat în Canada de 23 de ani. Aveau locuri de muncă bune și aici dar nu le-a mai convenit. Fata mea a făcut facultatea la ASE, lucra la bancă. Eu o tot vedeam că tot avea lumina aprinsă sus noaptea. Mă duceam să văd dacă are nevoie de un ceai ceva. Avea uşile încuiate. Am întrebat-o ce face. Mi-a spus că citește. Nu a făcut meditație, nimic. Învăța engleza, a avut foarte mare ambiție. Am rugat-o să nu plece, să mă lase singură. Eu am trei copii, doi băieți și o fată. Pe Bianca a născut-o acolo. Am fost și eu în Canada, un an, apoi trei, apoi șase luni, până s-a făcut mare. Am ajutat-o să o crească. A învățat și româneștee, acasă vorbeau doar românește. Vin și pe aici pe fiecare an. Fata mea s-a întors la un moment dat. L-a lăsat pe soț acolo și s-a întors în România, la Pitești. A stat cam doi ani, a vrut să facă o afacere cu mașini de încărcat piatră, nisip. Nu i-a plăcut, șoferii nu își făceau treaba, ea era tot cu telefonul la ureche. Până la urmă a renunțat, a vândut tot și s-a întors în Canada. Pe Bianca am văzut-o jucând tenis și la televizor și în Canda și la Cluj. Era micuță când au dus-o la tenis. Este o fată foarte cuminte și cu mare ambiție. Ei spun că se vor întoarce în România. Dar când și cum nu știu… Probabil depinde cel mai mult de Bianca. Ea oricum joacă pentru Canada. Eu nu mă voi mai duce acolo, e drumul lung, 12 ore, am și eu 84 de ani… La noi ultima dată au fost în februarie anul trecut. Nu au stat mult, două zile, atunci am fost și la Cluj să o văd jucând”.
“Au plecat cu o cratiță și o tigaie…”
Grigore Andreescu, bunicul din partea tatălui, recunoaște că i-a fost greu în momentul în care băiatul său a plecat în Canada. Acum știe că a luat decizia cea mai bună: “Eu am stat în Canada doar o lună de zile, la Toronto. Era în decembrie și acolo am făcut sărbătorile. Nu erau obiceiurile ca la noi. Am comandat sarmale, nu erau bune ca la noi. Pe Bianca am văzut-o ultima dată la Cluj, în februarie anul trecut. După turneu a mai stat cu noi o zi, cu toată familia. Vorbește foarte bine românește. Primele trei clase aici la Pitești le-a făcut. Când au plecat în Canada mi-a părut rău. Acum nu îmi mai pare, o duc bine… Nu se vor mai întoarce aici niciodată. Acolo au o casă. mare, au stabilitate. Eu nu le impun ce să facă, eu știu mai bine. Acolo s-au învățat… Bianca acolo s-a născut. Păcat că statul român nu i-a ajutat. Au plecat greu în Canada. Au luat aprobare din Ungaria, de aici nu le-a dat viză. Am fost cu ei și la București la aeroport… Au plecat cu o tigaie și o cratiță și mâncare pentru două zile. Noroc că am avut acolo o nepoată care i-a ajutat, la ea au stat o perioadă. Au vrut să se întoarcă, le era greu, limba nu o știau. Au rămas până la urmă și le-a prins bine. Îi doresc Biancăi să fie sănătoasă, să se țină de tenis, i se potrivește. Și pe aici când venea era foarte vioaie. Sper să ajungă numărul 1, așa cum este Halep acum”.
“Probabil vor rămâne acolo, și ei pe lângă fată”
Bunica din partea băiatului, Maria Andreescu, o așteaptă pe Bianca de fiecare dată cu cele mai bune preparate culinare: “Am contribuit și eu la creșterea ei. A fost un copil foarte cuminte. Nu mai știu exact cât timp am stat în Canada, dar cred că adunat am fost doi ani. E foarte frumos acolo. Când au plecat, ne-a părut rău, acum nu am mai zis nimic. Am văzut-o și eu jucând tenis. E valoroasă. Nu știu dacă se vor întoarce definitiv, dar nu se știe, probabil vor sta acolo, pe lângă fată. Ne bucurăm că mai vin și pe la noi pe fiecare an. Le pregătim toate bunătățile, sarmale, piftii…”.
“Sângele apă nu se face”
Primarul Comunei Vaideeni, Daniel Băluță, este mândru de Bianca Andreescu. “Din păcate nu o cunosc pe Bianca decât de la televizor, dar o consider româncă, o consider o fată de a noastră din Vaideeni, chiar dacă s-a născut în Canada, pentru că sângele apă nu se face. Îmi place tenisul, la noi din ce în ce mai multă lume se uită la tenis, acum toţi au învăţat termenii tehnici. Bianca este foarte tânără şi cred că va urca în clasamentul mondial în următorii ani. Pentru noi cei din Vaideeni este o bucurie mare de fiecare dată când cineva de la noi, cu rădăcini aici, obţine rezultate remarcabile în domeniul în care activează”, ne-a mărturisit primarul Băluţă.
Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning