Comuna Muereasca a ales junele pentru 2019
Strânşi ca în fiecare zi de Bobotează în Căminul din Mueresaca de Sus cetăţenii comunei Muereasca au participat şi în acest an la “Alegerea de June” un obicei atât de vechi încât nimeni nu ştie exact anul în care a avut loc prima dată.
Este o datină păstrată cu sfințenie din străbuni prin care un tânăr din localitate este desemnat ca, timp de un an, să devină liderul celorlalţi tineri din zonă. Se mai alege un ajutor de june şi un casier. Rolul acestora este acela de a-i reprezenta pe tineri în relaţia cu administraţia locală şi cu restul comunităţii.
Primarul Ion Ungureanu spune că acum există în localitate mulţi oameni care au fost aleşi, ei sau taţii, sau bunicii lor, dar cea mai veche atestare scrisă arată că obiceiul a avut loc şi în 1906 însă cei mai bătrâni oameni din zonă spun că el este şi mai vechi.
“Este un obicei autentic ce are loc de mai bine de 100 de ani, în seara de 6 ianuarie, la Căminul cultural din Muereasca de Sus, în decursul anilor, acesta transformându-se, practic, într-o sărbătoare a întregii comunităţi. Din rândul tinerilor este ales cel mai vrednic şi mai voinic flăcău care, pe parcursul întregului an, va avea o strânsă legătură cu primăria pentru a ne aduce în atenţie problemele tinerilor din localitate şi cu care vom colabora şi pentru organizarea diferitelor activităţi destinate acestora. Anul acesta au fost 14 competitori din toate cele 8 sate ale comunei. Au fost aleşi: June tânărul Adrian Ţiţu, ajutor de june Mădălin Piţigoi şi casier Florin Dincă.
Tinerii trebuie să aibă între 18-24 ani şi să fie neînsuraţi. Ei sunt prezentaţi şi lumea îi ovaţionează. Cel care strânge cele mai multe aplauze şi ovaţii este declarat June pe anul respectiv.
“Locuitorii satelor sunt cei care fac propunerile, tot ei fiind şi cei care îl vor alege pe june. Fiecare dintre cei propuşi va fi invitat pe scenă, iar cel care va primi cele mai multe ovaţii va deveni junele localităţii. Obiceiul este ca, după ceremonie, cel ales şi ceilalţi tineri care-l susţin să plece la colindat prin sate, dimineaţa ei urmând să ajungă şi la biserică pentru ca să-i boteze pe cei prezenţi la slujba de Sfântul Ioan Botezătorul. Acesta este un semn al încrederii pe care locuitorii o au în rolul junelui, el fiind privit ca unul care le va aduce bunăstare şi bucurie în noul an, dar şi motivul pentru care acest obicei este unul aparte, autentic”, a mai spus Ungureanu.
La sărbătoarea de la Muereasca a fost prezentă anul acesta şi orchestra “Rapsodia vâlceană” a Centrului Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei Populare Vâlcea, care a susţinut un concert de muzică populară în seara ceremoniei de alegere a junelui.
Traian Guminski