FOTO: Icoană de Cartea Recordurilor! Profesorul Adrian Luță este convins că opera sa o să fie omologată anul viitor
Un profesor de pictură din Rm. Vâlcea vrea să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare icoană realizată pe sticlă. Ajutat de o echipă de cinci elevi de la Palatul Copiilor din Rm. Vâlcea, Adrian Luță a schițat deja chipurile sfinților și mai multe scene din Biblie, printre care Botezul și Învierea Mântuitorului.
Profesorul Adrian Luță va realiza un triptic, un ansamblu compus din trei panouri de sticlă, având în total opt metri înălțime și șase metri lungime. Crescut într-un mediu teologic, cu tatăl preot, artistul din Râmnicu Vâlcea visează la acest plan încă din copilărie. Icoana uriașă pictată la Rm. Vâlcea ar putea fi omologată anul viitor. Ultimul record în materie a fost stabilit în Arad, de Aurelia Bobocel, care a reprodus “Cina cea de Taină” pe sticlă încălzită. Icoana omologată în 2004 de Guiness Book are doi metri lungime şi 1,08 metri înălţime.
“Este și multă migală, dar noi vrem să depășim un record mondial, cea mai mare icoană din lume, dar și cel mai mare tripic din lume. Icoana centrală va avea ca temă Învierea Domnului. Are o dimensiune de doi metri pe 1.08 metri, deci foarte mare. Recordul este deținut de patru ani de o româncă din Județul Bacău. Înălțimea o să fie de 8 metri pe 6 metri. Doresc să promovez specificul Județului Vâlcea, monumente din Vâlcea, tradiții din Vâlcea. Ideea o am încă de la 16 ani. Am vrut să fac ceva la nivel mondial. Tatăl meu a fost preot, am crescut în acest mediu. În ceea ce privește lucrarea din centrul Râmnicului este finalizată în proporție de 50 la sută, undeva cel mai târziu în luna martie o să fie gata șI eu sper că o să fie omologată câteva luni mai tîrziu. Eu sunt foarte fericit că pot realiza așa ceva. Vâlcenii cu care am vorbit sunt și ei foarte mulțumiți. Îmi pare bine că am putut implica și elevi, toți de la Palatul Copiilor. Am făcut o selecție atentă și sunt foarte pasionați și talentați. În ceea ce privește icoana, în Vâlcea nu avem așa ceva în Vâlcea, pe sticlă. Marea noastră problemă este timpul, în ceea ce privește ambele proiecte. Două dintre fetele care mă ajută vor avea și BAC-ul și îmbină școala cu această activitate“, spune Adrian Luță, artist plastic.
Singura problemă în momentul de față este lipsa timpului. Artistul, dar și elevii care-l ajută își doresc să poată lucra mai multe ore în atelier. “Am început să pictăm de câțiva ani. Voiam să facem și noi ce făceau persoanele pe care le vedeam la tv sau pe internet. Chiar dacă nu aveam o pregătire în domeniu am reușit. Am fost surprinse că am fost cooptate în acest proiect. Este ceva excepțional să lucrăm la o astfel de icoană de Cartea Recordurilor. Lucrăm și șase ore pe zi, la final de săptămână când timpul ne permite. O să iasă ceva fantastic, ceva ce lumea va dori să vadă“, spun două dintre elevele care îl ajută pe profesorul vâlcean.
Adrian Luță are 27 de ani, este absolvent de Teologie, dar predă pictură la Palatul Copiilor din Rm. Vâlcea. A ajuns în atenția opiniei publice în vara acestui an, când a început să reproducă imagini cu Râmnicul de altadată pe 58 de panouri fonice stradale din plexiglas, amplasate în centrul orașului, lângă Podul Vinerii Mari.