IPS Varsanufie a sfinţit racla cu moaştele Sfinților Apostoli Petru și Pavel de la la Paraclisul Arhiepiscopal Sfinții Apostoli din Râmnicu-Vâlcea
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la sărbătorea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din 21 noiembrie 2018 a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Râmnicu-Vâlcea, unde a sfințit o raclă în care au fost așezate părticele din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost prezenți părinții consilieri, stareți ai mănăstirilor și preoții slujitori ai paraclisului arhiepiscopal.
În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a accentuat importanța praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului ca fiind sărbătoarea care ne pregătește în chip desăvârșit pentru primirea Nașterii Mântuitorului Hristos, din această zi începându-se a fi cântate în Biserica Ortodoxă catavasiile Nașterii Domnului. „Maica Domnului, adusă de părinții ei Ioachim și Ana la vârsta de trei ani la templul din Ierusalim, în urma promisiunii pe care aceștia au făcut-o de a o afierosi lui Dumnezeu, este întâmpinată de către proorocul Zaharia care, prin lucrarea sa profetică și arhierească, vede în Maica Domnului Chivotul Cel Viu din care Se va naște Fiul lui Dumnezeu, Mesia Cel mult așteptat de poporul evreu. Proorocul Zaharia o conduce pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, lucru arătat și dumnezeiescul părinte Grigorie Palama în omilia sa la această sărbătoare, spre a întări în chip profetic că ea este cea care va naște lumii Cuvântul lui Dumnezeu. La această dată, Templul din Ierusalim, reconstruit de către evrei în urma distrugerii acestuia în anul 586 î.d.Hr., nu mai avea Chivotul Legământului, pierdut fiind în timpul acestei distrugeri. Maica Domnului, intrând în Sfânta Sfintelor, este arătată tuturor ca fiind Chivotul Legii Celei Noi”.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a continuat cuvântul său, încredințându-ne că Maica Domnului este model de viețuire pentru toți credincioșii: „așa cum Fecioara Maria L-a purtat în trupul ei pe Hristos Domnul, Cuvântul lui Dumnezeu, toți credincioșii trebuie să se pregătească prin rugăciune, postire și ascultare, în perioada acestui post spre a primi nașterea lui Hristos în viața lor, devenind la rândul lor purtători ai lui Dumnezeu Celui Viu.
Astăzi am așezat în această biserică o raclă cu părticele din moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel, accentuând în acest fel că Sfinții Apostoli au fost cei care L-au vestit pe Hristos Domnul, Cel născut în peștera Betleemului, lumii întregi, făcând ca Hristos să Se nască în sufletul tuturor neamurilor”.