FOTO/VIDEO 100 de stejari pentru Centenar! Ministrul Ioan Deneș și directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, au fost prezenți la Horezu

100 de stejari plantați pentru Centenar. Aceasta a fost inițiativa oficialităților locale din Horezu, pusă în practică azi, sub privirile ministrului Ministerului Apelor și Pădurilor și a directorului Romsilva România. Puieții au fost plantați pe un izlaz, în Zona Treapt a orașului și toți voluntarii au primit certificate de adopție și coordonatele GPS ale arborilor, pentru a le putea urmări evoluția. Ministrul Ioan Deneș și directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, au primit și ei certificate de adopție și au promis că vor veni des să vadă cum cresc stejarii.


Stejarul Unirii, plantat de ministrul Deneș

Alături de elevi din localitatea vâlceană, ministrul a plantat un copac pe care l-a numit “Stejarul Unirii” şi de care a promis că se va îngriji până se va face mare. “Este un stejar pe care noi îl dedicăm Centenarului, aşa că o să-l numim Stejarul Unirii, pentru că de acest lucru, cred că avem cea mai mare nevoie în aceste momente şi în această perioadă. Lucrurile mari s-au făcut prin unitatea oamenilor din această ţară, care au avut idealuri şi care au fost dispuşi să se sacrifice pentru aceste idealuri. Noi trebuie să regăsim acea unitate pe idealuri nobile pentru că mai avem încă multe de făcut în această ţară, nu numai pentru noi, ci şi pentru copiii şi nepoţii noştri”, a declarat Deneş.


Acesta a ţinut să precizeze că astfel de acţiuni sunt unele de suflet, fiind organizate special în anul acesta ca o completare a campaniilor de împădurire pe care Regia Naţională a Pădurilor Romsilva le desfăşoară anual în ţară. “În primăvară, am mai participat la o acţiune de acest gen, tot cu ocazia Centenarului, plantând 100 de arbori pe malul drept al Prutului şi 100 de arbori pe malul stâng al Prutului, în judeţul Vasului. Sigur, în acest an trebuia şi trebuie să dăm un semnal foarte puternic şi să transmitem că în România nu doar se taie, ci se mai şi plantează. Această acţiune este foarte importantă, de suflet, în primul rând pentru vâlceni şi în al doilea rând pentru noi toţi cei care iubim pădurea, iubim natura şi tot ce ţine de natură”, a mai adăugat ministrul Apelor şi Pădurilor.


George Mihăilescu – “Un copac e ca un copil”

Și noul director general al Romsilva promite că va urmări atent cum se dezvoltă stejarul plantat de el: “Voi avea mare grijă de copac. Un copac este ca un copil, după ce îl sădești trebuie să-l îngrijești pentru a se dezvolta așa cum trebuie. În 15-20 de ani vom vedea aici o mică pădure, sper ca și copiii mei să mă ajute să o îngrijim”.


”Constantin”, copacul lui Constantin Rădulescu

Și președintele Consiliului Juudețean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a sădit un stejar și i-a dat un nume: ”L-am botezat după mine, că așa m-a botezat și pe mine tata. Așa că stejarul meu are numele de Constantin. Am primit certificatul de adopție cu numărul 17, ziua mea de naștere, 17 ianuarie. O să-l vizitez și o să am grijă să-i fie bine. Acțiunea de azi este una foarte importantă. Domnul ministrul este prezent aici, într-o zi în care este importantă și la București, acolo unde noul guvern depune jurământul”.


Voluntarii, în marea lor majoritate elevi la școlile din localitățile Horezu și Vaideeni sunt încântați de orele petrecute și spun că săptămânal vor veni în izlaz și că vor face tot posibilul ca arborii să se dezvolte bine. De minmimum 100 de ani va fi nevoie pentru ca stejarii să ajungă la maturitate și abia în 9 de ani o să apară o pădurice.

Zona nu a fost aleasă întâmplător pentru această cauză, fiind renumită pentru arboretele de stejar, pentru păstrarea căruia se depun eforturi consistente, fiindcă stejarul a cam pierdut lupta cu alte specii mai repede crescătoare şi mai adaptabile la condiţiile actuale, după cum susţin specialiştii. Izlazul mai este cunoscut şi datorită brânduşelor care îl împânzesc an de an.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning