Vrei să ai cea mai bună recoltă de toamnă? Află de AICI cum procedezi
Zilele reci şi ploioase ale toamnei s-au instalat deja, iar frumuseţea grădinilor începe, uşor, să fie din ce în ce mai fadă. Acesta nu este un motiv de panică, deoarece până la iarnă, te poţi bucura din plin de ceea ce mai are să îţi ofere recolta ta. Dacă ai o mică fermă de legume şi, pentru tine, culegerea celor mai bune fructe şi legume este un lucru esenţial, atunci trebuie să ţii cont de câteva aspecte şi să te pregăteşti aşa cum se cuvine pentru acest anotimp friguros.
Descoperă cum îţi poţi asigura o recoltă de legume bogate, pe timp de toamnă:
1. Pregătirea solului pentru toamnă este un proces important
Dacă eşti hotărât că vrei să plantezi seminţe noi toamna aceasta, trebuie să ştii că înlăturarea legumelor de primăvară este obligatorie, în acest caz. În orice caz, la finalul sezonului ele vor începe să se usuce, aşa că îţi va fi mult mai uşor dacă le culegi pe toate de pe acum. Pământul trebuie săpat la o adâncime de maxim 30 de centimetri şi apoi se aplică o soluţie fertilizantă, alături de îngrăşăminte. Pământul trebuie pregătit ca atare, aşa că, pentru un teren mai întins este bine să foloseşti un motocultor, care te va ajuta să sapi şi să pregăteşti pământul mai uşor, fără efort fizic. Motocultorul este un utilaj esenţial, care nu trebuie să lipsească din nicio fermă sau gospodărie, fiind capabil să răspundă tuturor provocărilor. Pe site-ul Magazia lu Costică poţi să vezi pretul la motocultor şi alte utilaje şi ustensile utile în grădinărit.
2. Alege legumele potrivite sezonului
Cu siguranţă, toamna vei putea semăna numai legume specifice sezonului, care pot creşte şi se pot dezvolta armonios, pentru ca toamna viitoare să te poţi bucura de ele. Alege seminţe de conopidă, broccoli, morcovi, napi, etc. şi ai grijă să le plantezi atunci când momentul este prielnic, în aşa fel incât legumele să se mai bucure de puţină căldură. Asta înseamnă că e indicat să fie plantate la început de sezon, cât soarele încă mai are puterea să încălzească. Dacă ele vor fi îngrijite într-un mod corespunzător şi vei ţine cont de aceşti paşi importanţi, sezonul viitor te vei bucura de cantităţi mari de legume gustoase. Dacă ai ca sarcină culegerea şi transportarea unor cantităţi mai mari de legume, vei avea nevoie de o remorca cu tandem, care are rolul de a-ţi uşura cu mult munca.
3. Protejează împotriva frigului
Chiar dacă sunt legume de sezon, odată cu scăderea temperaturilor, ele vor avea nevoie de protecţie împotriva frigului. Ele pot fi acoperite cu o pânză mai groasă, fără ca materialul să atingă solul sau legumele. Fiecare plantă în parte poate fi protejată cu ajutorul unei hârtii. Acestea se învelesc în hârtie, fără să fie presate sau strânse foarte tare. Poţi aplica un strat de mulci, care reţine căldura şi oferă o protecţie eficientă.
4. Nu lăsa bolile şi dăunătorii să se instaleze
În sezonul rece, dăunătorii nu sunt la fel de activi precum vara, când temperaturile sunt foarte ridicate. Cu toate acestea, umezeala de toamnă poate să aducă anumite boli asupra pantelor, cum ar fi putregaiul cenuşiu, ce se instalează mai ales din cauza variaţiilor de temperaturi. Plantele pot fi salvate de această boală, prin îndepărtarea părţii afectate. Se poate aplica un fungicid, în cazul în care boala persistă.
Nu uita că cele mai multe dintre legume vor avea nevoie de o cantitate mai mare de apă, săptămânal. Atâta timp cât te dedici îngrijirii lor şi ţii cont de toţi paşii necesari, te vei bucura de recolte bogate şi gustoase, în fiecare an!