FOTO/VIDEO Păstorul Vaideeni – cel mai vechi club din Vâlcea! Echipa din localitatea păstorită de Daniel Băluță împlinește 50 de ani de activitate neîntreruptă

Păstorul Vaideeni este cel mai vechi club de fotbal din Vâlcea. Echipa împlinește luna viitoare 50 de ani de existență, fără întrerupere și este mândria localității aflată la câțiva kilometri distanță de Horezu.



Iosif Olaru își amintește cu amănunte primul meci oficial al echipei

Din prima echipă care debuta acum o jumătate de secol au mai rămas în viață doar patru foști fotbaliști. Profesorul pensionar Iosif Olaru este unul din ei și își amintește cu exactitate cum au decurs primele 90 de minute din istoria clubului. “28 august 1968, atunci a jucat Păstorul Vaideeni primul meci oficial. Am jucat cu Lotru Brezoi, echipă care picase din Divizia C. Noi am venit de la Horezu opt fotbaliști care erau din Vaideeni sau aveau rude aici. Nu aveam echipament, am împrumutat unul de la Școala Specială de la Bistrița. Și am jucat pe tabel, nu aveam legitimații. Am completat echipa cu trei juniori. Așa acum avut echipa completă. Am învins cu 3-0 și spre finalul meciului, Păstorul a ratat și o lovitură de la 11 metri. Până la urmă ne-au dat și licențele și am renunțat la tabele. Nu mă gândeam atunci că echipa va apuca 50 de ani… Am jucat și noi cu Dinamo. Au venit de două ori, în iarna lui 1970 au venit fără vedetele care erau într-un turneu în străinătate. Am luat două lăzi cu mere ionatane și o butină cu brânză. Le-am făcut masă apoi, soția mea era dinamovistă, erau în cantonament la Călimănești. Când am jucat cu ei, am făcut o convenție, să nu ne dea mai mult de șase goluri, dar la Horezu să le dea multe și le-au dat 16, 17… Apoi în august au venit, din nou, cu toată echipa bună, Dinu, Lucescu, toți”, spune fostul fotbalist.


Două meciuri cu Dinamo, unul cu Universitatea Craiova

Trei meciuri mari a jucat în istoria sa Păstorul Vaideeni, două cu Dinamo București și unul cu Universitatea Craiova, toate pe propriul teren, în fața a mii de oameni veniți din toate colțurile județului. Chiar dacă au fost și vremuri grele, clubul nu a bifat nici măcar un an de inactivitate.


“Într-o sâmbătă, în vara anului 1968, ne-am decis să amenajăm un teren de fotbal. Am cărat balastru de pe Râul Luncavăț, am astupat șanțurile. Apoi hai să facem echipă și am început, i-am pus pe toți pe hârtie. Eu jucasem volei, nu fotbal, dar nu aveam portar și m-am dus eu. Primul meci l-am jucat cu Lotru Brezoi, echipă bună, Traian Popa juca la ei. Am luat echipament cu împrumut, nu aveam. Le-am dat un 3-0 scurt. Vă dați seama ce a fost în tot județul. Toată lumea se întreba cum au pierdut ei la Vaideeni… Aveam și noi echipă bună, cu fotbaliști care jucaseră la Horezu, în Regiune. Apoi au continuat meciurile, erau echipe din Călimănești, patru din Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Govora, Drăgășani, Bălcești. Nu mă gândeam că va ajunge clubul să împlinească 50 de ani. Noi am mai rămas patru în viață din prima echipă. Am terminat turul de campionat pe primul loc și ne-am dus la primar să îi spunem că putem promova. Ne-a întrebat ce avem, de câștigat. I-am spus că din contră, ne trebuie bani mai mulți pentru deplasări. Vă dați seama că ne-a spus să stăm în banca noastră, să nu promovăm. Ani la rând echipele veneau la Vaideeni să nu ia multe goluri, nu să bată. Nu făceam antrenamente, ne vedeam la meciuri. I-am adus de două ori pe Dinamo aici. Iarna au fost cazați la Horezu, au jucat și cu ei. I-am dus la sala de sport, i-am tratat foarte bine. Știu că ne-au lăsat și o minge sau două, eu le-am dat o putină cu brânză. A doua oară au venit vara, țin minte că a fost apoi la o petrecere câmpenească, erau așa de frămânzi că mâncau mămăligă goală până să le aducem și brânza”, își amintește Ilie Siiulescu, fost fotbalist Păstorul Vaideeni.


Am fost o trupă de fotbaliști cu suflet. De la Flacăra Horezu s-a desprins un nucleu care au venit la Vaideeni. Așa s-a înființat echipa care și-a păstrat în permenență numele. A fost greu, eu știu mai bine că am fost și viceprimar, nici nu exista noțiunea de sponsorizare. Deplasările le făceam cu 5 ARO, nu aveam autocar. Nu era deloc ușor. Am jucat și trei meciuri mari. Două cu Dinamo, au venit și vara și iarna. Vă dați seama ce nume mari au evoluat aici… Au venit printr-o relație pe care un coleg o avea cu ei. Imediat după ce au venit din Mexic, au fost la noi. Am și serbat frumos după meciuri. După ’90 am adus aici pe Univeristatea Craiova. Președinte era Sandu Boc, personal am fost și am vorbit cu el, cu Silviu Lung, cu Donose. A fost un fotbal sărbătoresc. Fotbalul era mai romantic, mai frumos. Nu se juca pe bani, din contră, noi puneam bani de deplasări, în plus mulți fotbaliști veneau de departe pentru a juca la Păstorul Vaideeni”, completează Achim Băluță, om de care în mare parte se leagă istoria primei perioade a Păstorului Vaideeni.


Luna viitoare la Vaideeni se organizează o sărbătorirea celor 50 de ani de activitate ai echipei, prilej cu care va avea loc și un meci demonstrativ. În acest moment, Păstorul Vaideeni joacă în eșalonul V al fotbalului vâlcean.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning