Un nou roman de succes al vâlceanului Lucian Ciuchiță
Plecat de mulți ani din Râmnicu Vâlcea, unde s-a născut și unde a absolvit liceul, romancierul Lucian Ciuchiță nu ezită să amintească la nicio lansare de carte că este un produs al școlii vâlcene.
Ultimul său roman este un best seller din secțiunea romane de spionaj.
“Submarinul teroriștilor” este o carte care se citește cu sufletul la gură și al cărui subiect scriitorul îl explică succint dar foarte precis.
“Suntem într–un prezent extrem de periculos în care instabilitatea economică şi criza prelungită produc ravagii în lume. Pare să reînceapă războiul rece între U.S.A şi Rusia.
Fiecare dintre cele două mari puteri adoptă o poziţie, aparent defensivă, presărată periodic de provocări, fiind la un pas de a genera al III–lea şi Ultimul Război Mondial.
Pretexte se găsesc la tot pasul, de la scutul din România – mai folositor Europei decât urmaşilor dacilor – tot aşa cum a fost şi „întoarcerea armelor” din 1944; până la rachetele coreene care par să fie din ce în ce mai periculoase şi cu raza tot mai lungă de acţiune.
Ca de fiecare dată Uniunea Europeană trebuie să ia parte la aceste evenimente provocate de alţii, dar se trezeşte depăşită de situaţie şi nu poate să intervină diplomatic pentru o soluţie viabilă care să detensioneze situaţia conflictuală.
Sunt interese economice la mijloc şi fiecare ţară din U.E. – dincolo de solidaritatea pretinsă, îşi vede propriul interes, unele sunt strâns legate de afacerile cu Rusia în ceea ce priveşte exportul de produse, iar altele dependente energetic de gazul rusesc.
Spre deosebire de China – mai degrabă exportator uriaş de supra şi subproducţie, decât piaţă de desfacere, piaţa rusească este una de mari proporţii, capabilă să înghită cantităţi imense de produse occidentale… până şi Olanda, nevrând să audă de embargoul instaurat de ceva timp, preferând să îşi vândă lalelele în pieţele moscovite.
Da, atunci când sunt loviţi acolo unde îi doare cel mai tare – „la buzunar”, atunci nu mai sunt dispuşi să fie „parteneri strategici”.
Sunt ţări care trăiesc din export şi care ar intra în faliment dacă li s–ar interzice exportul mărfurilor.
Europa, pe vremuri leagănul civilizaţiei, este acum un fel de balansoar al intereselor economice… când urcă, când coboară…
Trăim într–o lume a banilor, când, în afară de ei, nu mai contează nimic…
Şi, de parcă nu ar fi fost de ajuns, bătrâna Europă, ca întreaga lume de altfel, se află în pragul dezastrului din cauza unui flagel mai cumplit decât ciuma bubonică… TERORISMUL.
Da, ne–am aşezat confortabil pe un butoi cu pulbere care este gata să explodeze!
Numărătoarea inversă a început…”.
Traian GUMINSKI