FOTO/VIDEO Povestea caselor albastre de la Vaideeni
Acum trei ani, Asociația Culturală Moștenitorii din Vaideeni și-a propus și a reușit să ascoată la lumină cât mai multe case tradiționale din localitate. Ideea a pornit de la prințul Charles al Marii Britanii care a reușit ceva asemănător la Viscri în Brașov. Nouă persoane, răspândite prin multe colțuri ale lumii și ale României, dar cu rădăcini la Vaideeni, au identificate 15 astfel de locuințe, câteva din ele având peste 200 de ani vechime.
Casa Dinulescu, poveste fără sfârșit
Ion Dinulescu, cunoscut în comună după porecla de “Zimbrul” deține o astfel de casă, construită în 1887. Aici și-a petrecut o mare parte din cel 83 de ani și tot aici au crescut patru din copiii săi. De ani buni casa nu mai e locuită, dar nu a intrat în stare de degradare. “Povestea mea este una frumoasă. Iaca am 83 de ani. Aici m-am născut, aici am crescut patru din copii. Nu mă lăsa să mă mut în vale, se spunea că zidurile noi îmbolnăvesc copiii. A trebuit să fac cum îmi spuneau părinții. Casa a fost construită în 1887, eu așa știu. Acum nu mai e bine, mă. Eu am trăit și cu boierii, dar cu comuniștii, cu Ceaușescu, am trăiti bine, mă. Am crescut opt copii. Am rămas singur, tot cu baba mea trăiesc bine, nu am schimbat-o. Pe vremuri se făceau cu greu casele, nu era tehnologia de acum. Și totuși sunt durabile, e ditamai zidul jos. Am ars aici cărămida, 25.000 de cărămizi. Numele meu e Ion Dimulescu, dar sunt cunoscut ca Zimbrul. E moștenire de la tăticul meu. Așa i-a zis de la școală. Dacă întrebi de Dinulescu nu se știe care, dar dacă întrebi de Zimbrul toată lumea știe. Am făcut chefuri mari, cu Paul Mizil, cu Groza, cu Dăscălescu, nu mai era mult și făceam și cu Ceaușescu. Bă, s-a trăit bine, era respect. Nu era ca acum să vezi fetele cu fundul gol”, ne-a declarat Ion Dinulescu “Zimbrul”.
“Casa Niculescu” – întoarcere în timp
Și o vizită în “Casa Niculescu” echivalează cu o întoarcere în timp. A fost proprietatea lui Grigor Niculescu, care timp de doi ani a fost pompier la Palatul Regal din București și l-a cunoscut pe Regele Mihai 1. Căsuța a fost reabilitată acum un an și păstrează în ea obiecte vechi de peste 100 de ani. “Povestea este foarte veche, a socrilor mei, Grigore și Ioana Niculescu. Am preluat-o ca moștenire și am transformat-o așa cum se vede. Obiectele sunt tot de la ei rămase, pe pereți, totul este ca atunci. Au văzut-o mulți oameni, au rămas impresionați. Când intri în casă parcă te întorci în timp. Îmi amintesc un copilaș care a intrat și care a zis că miroase foarte bine. Toate vremurile sunt frumoase, depinde cum te adaptezi la ele. Atunci era frumos, e și acum frumos”, spune Stela Niculescu.
“E normal să se păstreze o amintire a bunicilor și a părinților. Așa se trăia de când mă știu eu, de peste 60 de ani, așa s-a trăit și pe vremea bunicilor. Era frumoasă viața atunci, nu era atât aglomerație ca acum, nu era atât zbucium. Era mai autentică viața atunci, pe vremuri. Noi ne distram la baluri, la ceaiuri dansante, acum sunt cluburi, discoteci. Eu nici la baluri nu aveam voie când eram copil”, completează Traian Niculescu. Deocamdată doar patru din casele vechi din Vaideeni pot fi vizitate de turiști. Pentru viitor se dorește ca ele să poată să fie închiriate de turiști.
Povestea căsuțelor albastre ne este povestită chiar de Simona Dumitrescu, membru fondator Asociația Culturală Moștenitorii: “În urmă cu 3 ani, cu ocazia Festivalului Învartita Dorului- ediția 7, în colaborare cu fotograful Aurel Rapa, lansam proiectul “Povestea caselor albastre” – expoziție fotografică cu case vechi din Vaideeni. Proiectul s-a dorit a fi un manifest pentru salvarea și conservarea ultimelor case vechi din Vaideeni. În editorialul său “Fals jurnal de ieri şi de azi: Învârtita Dorului la Vaideeni în iunie 2015”, scriitorul Dinu Săraru spunea că această expoziție înfățisează “ultimele vestigii ale arhitecturii rurale oiereşti vaideene, care îţi fac ochii să înoate în lacrimi când vezi cum „se petrec” aceste vestigii, cum mor ca nişte suflete în faţa neputinţei noastre de a le salva”. În afară de latura artistică, proiectul a constituit și un adevărat semnal de alarmă cu privire la lipsa elementelor tradiționale arhitecturale în construcția locuințelor actuale.
În tot acest timp echipa noastră a crescut, azi alături de cei 3 membri fondatatori (Simona Dumitrescu, Bogdan Copețchi și Denisa Robeci) ai Asociației Culturale Moștenitorii, alăturandu-se încă 6 membri activi (Anda Albu, Traian Tănase, Livia Albu, Dana Ilie, Nicu Băncescu și Ionuț Băncescu). Proiectele au continuat și au crescut în impact și în anvergură. Am reluat cu mare drag și interes proiectul nostru de suflet, de aceea anul acesta l-am intitulat sugestiv “Povestea caselor albastre continuă”. Ne-am reluat preliplul prin sat în căutarea caselor și verificarea stării de conservare a acestora. Din păcate, vremea a fost neiertătoare cu unele dintre casele fotografiate, iar astăzi pe o parte dintre cele care încă mai sunt le regăsim într-o stare avansată de degradare. Însă, în pelerinajul nostru pe ulițele satului, am descoperit, cu mare bucurie, și localnici care nu vor să lase trecutul să moară. Aceștia sunt cei care și-au dedicat timpul și priceperea în întreținerea și recondiționarea cășuțelor moștenite de la străbunii lor. Alături de ei venim noi, azi mai mulți, mai implicați și mai determinați ca oricând să ducem la capăt acest proiect de suflet, pe care vrem sa îl materializâm prin salvarea căsuțelor cu prispă și cu pereți albaștri. În data de 23 iunie 2018, cu ocazia sărbatoririi a 50 de ani de la prima ediție a Festivalului de Folclor Invârtita Dorului, patru case vechi din Vaideeni și-au redeschis porțile! Am reușit să aducem alături de noi 4 familii, care ne-au primit cu drag în casele dumnealor, ne-au deschis nu numai ușa casei, dar ne-au împărtășit și cele mai duioase amintiri pe care le aveau de la bunii și străbunii dumnealor. Pentru două zile, casele albastre au prins viaţă!
Am trăit alături de gazdele noastre sentimente dintre cele mai diverse, am râs, am plâns, am depănat aminitiri, am readus la lumina zilei obiecte de mult uitate prin colţuri de magazii şi am ascultat poveşti ce par desprinse din romanele copilăriei! Mulţumim din suflet celor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple, oameni frumoşi şi buni, care şi-au deschis sufletul şi ne-au primit în casele lor! Ei sunt printre cei care au înţeles că aceste case nu trebuie lăsate să se prăpădească, că moştenirea primită de la moşi şi strămoşi trebuie preţuită şi transmisă mai departe. La final, așa cum se obișnuiește la Vaideeni, am mâncat un tocan, am băut o țuică și am jucat pe cântec de fluieră. Sfârșitul verii ne-a găsit din nou la Vaideeni, în curtea și grădina casei familei Dinulescu, unde cei de la “Cultura-n șură” au pus în scenă comedia „Doctor fără voie” de Molliere. Fie că vor fi înscrise în circuit turistic pentru vizitare sau pentru acomodarea turiștilor, fie că vor fi folosite la evenimente culturale, aceste case trebuie păstrate, conservarte și prețuite, pentru că aceastea reprezintă adevărata moștenire pe care o avem de la înintașii noștri. Toamna a început și vă spunem de pe acum că va fi rodnică în proiecte!”-
Daniel Băluță, mândru de inițiativă
Primarul Comunei Vaideeni, Daniel Băluță, este mândru de inițiativa membrilor Fundației Moștenitorii: “Mândria noastră sunt acești tineri care s-au stabilit în alte părți, dar nu au uitat de Vaideeni, nu au uitat de comunitatea pe care o iubesc. Au avut și au proiecte multe. Printre ele este și acest proiect al Caselor Albastre. Sunt case vechi de zeci, sute de ani. Aici sunt casele unde au crescut părinții noștri, bunicii. Am realizat și noi o schiță a lor și ne bucurăm că se pot vizita”.
Comuna Vaideeni se află la 6 kilometri distanță de Horezu, 50 km de Râmnicu Vâlcea, 70 km de Târgu Jiu şi 150 km de Sibiu. Ani de ani acolo se organizează un festival de folclor celebru în România, Învârtita Dorului, festival care a ajuns la cea de-a 50-a ediție.
Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning