Octogenar vâlcean torturat de un polițist din Sinaia

În meseria de jurnalist dai, deseori, de mari nedreptăți, de fapte ilogice sau ilegale ale unor aleși locali sau centrali, ale unor medici, profesori, preoți, polițiști sau alți funcționari publici. După două decenii de scormonit prin această mizerie cotidiană ar trebui să devi imun, să nu te mai mire nimic, să nu te mai afecteze emoțional niciun subiect. Dar în țara noastră acest lucru pare de-a dreptul imposibil.


Nici cel mai ticălos milițian de pe vremea lui Ceaușescu nu putea face ce a făcut un polițist din Sinaia care l-a adus aproape în prag de nebunie pe un vâlcean simplu, un om corect, un cetățean care niciodată nu a fost sancționat în viața lui pentru că a respectat legile acestei țări. Și pe cele scrise și pe cele nescrise.
Ajuns la vârsta de 80 de ani, Constantin Duca din Râmnicu Vâlcea nu a mai reușit de mulți ani să plece din curtea casei sale din cartierul Goranu deoarece merge cu mare greutate, abia pășește și are probleme de sănătate. A reușit totuși să meargă zilele trecute până la poartă pentru a lua de la poștaș o recomandată trimisă de poliția din Prahova. Când a deschis-o, a dat de un proces verbal prin care era amendat cu suma de 290 de lei de un polițist din Sinaia care explică în procesul verbal că domnul Duca a traversat o stradă din Sinaia în 24 iunie 2018 pe un loc nemarcat și nesemnalizat și descrie și locul și ora la care s-ar fi produs această faptă.
Numai că vâlceanul în cauză nu a fost niciodată în Sinaia în viața lui. Nu știa de unde are polițistul datele sale personale, adresă CNP, etc., nu știe cine este martorul din procesul verbal și cum a putut acesta să mintă împreună cu acest polițist.
Copiii bătrînului amendat abuziv pentru o faptă nu numai pe care nu a comis-o, dar pe care în mod evident nu avea cum să o comită, nu l-au lăsat să plătească amenda așa cum ar fi vrut. Bătrînul plânge disperat,crezând că neplata amenzii îl va duce, la 80 de ani, după gratii sau că statul ar putea pune sechestru pe casa sa.
După ce am văzut procesul verbal, m-am interesat la mai mulți polițiști, foști polițiști și avocați. Am aflat cele două proceduri greoaie și birocratice prin care poate fi anulat procesul verbal de constatare a unei contravenții inexistente. Apelând la instanță, trebuie să duci documente, martori, acte și să îți angajezi avocat. Deci să cheltuiești niște bani. L-am sfătuit pe bătrân să depună plângere penală împotriva polițistului, să trimită un memoriu conducerii Poliției și ministrului de resort și să deschidă acțiune împotriva Poliției Sinaia cerând daune. Păi, dacă tot trebuie angajat un avocat, măcar să obțină ulterior și banii din care să fie plătite servicile acestuia. Dar bineînțeles, fiecare zi până la finalizarea cazului este o tortură psihică la care este supus acest om.
Grav este însă faptul că există posibilitatea ca frecvent să fie amendate persoane trecute de 80 de ani și aflate la mare distanță cu domiciliul de locul unor presupuse fapte. Polițiștii ar apela la aceste variante pentru a arăta că au activitate și pentru a aduce venituri la buget. Ei cred că persoanele vârstnice vor plăti aceste amenzi deoarece nu au altă variantă și nu știu cum să le anuleze în instanță sau că vor deceda înainte de a se afla adevărul.
Dincolo de orice decizie a unei instanțe credem că fără ezitare ministrul ar trebui să propună excluderea din poliție a polițistului Dragoș Piscan din Sinaia sau internarea acestuia într-un ospiciu pentru că numai un nebun sau un polițist infractor ar putea măslui în asemena hal documente oficiale pentru a sancționa ilegal și abuziv un om absolut nevinovat. În orice țară din UE un astfel de polițist ar ajunge să fie condamant pentru fapta sa.

Traian GUMINSKI