FOTO/VIDEO MARŞUL CENTENARULUI a ajuns şi la Rm. Vâlcea
Marşul Centenarului şi Caravana Unirii au ajuns sâmbătă, 21 iulie, şi la Râmnicu Vâlcea. Tineri inimoşi, cu încălţări rupte pe drum, participanţii au străbătut 400 din cei 1.300 de kilometri din traseul propus: Alba Iulia – Chişinău.
Autobuzele tricolore cu expoziţia „Marea Unire de la 1918” au putut fi vizitate pe terasa din centrului oraşului Râmnicu Vâlcea pe parcursul întregii zile până târziu, la ora 22:00. Unionişti din Bucureşti, Chişinău, Grătieşti, Piteşti, Botoşani şi alte localităţi din România şi Republica Moldova care poartă Flacăra Unirii, se află în cea de-a patra etapă a Marşului Centenar, pe traseul Sibiu – Mănăstirea Cozia – Râmnicu Vâlcea.
Conform adevarul.ro, participanţii la traseu au declarat: „Drumul peste Carpaţi a fost poate cel mai periculos de până acum. Valea Oltului este foarte periculoasă pe jos. Aşa se explică de ce unii dintre colegi încă mai poartă veste reflectorizante. Treceau tirurile pe lângă noi, ne claxonau, iar pălăriile zburau într-o veselie din cauza curentului creat de viteza acestora şi dimensiuni. Dar a fost frumos”, au concluzionat participanţii.
S-a mărşăluit indiferent de condiţiile meteo: pe ploaie, vânt sau soare şi chiar de trafic şi de pericolul la care s-au expus, pentru că pe DN 7, pe Valea Oltului, spre exemplu, sunt multe zone în care nu există refugii sau porţiuni pentru mersul pe picioare, că de trotuare nu se poate pune problema.
Dacă în alte zone ale ţării au fost întâmpinaţi de autorităţi, la Râmnicu Vâlcea singura „autoritate” care le-a ieşit în cale a fost un preot din oraş care i-a invitat la Biserica „Sfântul Dumitru” şi le-a oficiat o slujbă de binecuvântare: „Şi aici părintele a avut un cuvânt foarte frumos de spus, iar noi i-am cântat: „Când a fost să moară Ştefan / La moartea lui Ştefan Vodă””, a declarat Iulia Modiga, vecepreşedinte la Acţiunea 2012, cea care a organizat marşul, responsabilă pe partea de comunicare, pentru adevarul.ro.
Flacăra Unirii este purtată de cei 25 de participanţi pe o distanţă de 1.300 de km, în 11 etape, a câte cinci zile. Prima etapă a fost pe traseul Alba Iulia – Teiuş – Unirea – Turda – Cluj-Napoca -Căianu Mic. Ieri, 22 iulie, s-a încheiat a patra etapă, iar cei care doresc să se alăture marşului pot găsi mai multe amănunte pe pagina de Facebook a organizatorilor: „Semnează pentru Basarabia e România”.
Marşul Centenarului, Caravana şi Flacăra Unirii s-au oprit la Curtea de Argeş unde au făcut pauză o zi, azi urmând o nouă etapă: Curtea de Argeş – Câmpulung Muscel – Târgovişte.
FOTO/VIDEO arhivă personală Florin Epure – director Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea