Curajul inspectorului general ISJ Vâlcea Andra Bică – nemulțumește profitorii învățământului vâlcean

O oră și jumătate de discuții interesante am purtat , cu doamna consilier municipal Adriana Dobrete, în emisiunea de luni, 9 iulie, difuzată de postul VTV, moderator fiind experimentatul jurnalist Marian Marin. Cunoscută fiind ca una dintre persoanele cu multă experiență în administrație, dar și în managementul unităților școlare, profesoara Adina Dobrete, vicepreședinte PSD Vâlcea și președinte al OFL Vâlcea, a dezvăluit câteva din măsurile excepționale luate de conducerea actuală a ISJ Vâlcea.

Am aflat astfel că doamna Andra Bică, criticată puțin de unii care au reproșat scăderea numărului de medii de 10 de la BAC și cu puțin a procentului de promovabilitate al acestui examen, a reușit să mărească numărul olimpicilor vâlceni, dar și al elevilor care au obținut note între 7 și 9 la acest examen județul nostru, ocupând un merituos loc 10 în topul județelor privind promovabilitatea examenului de Bacalaureat. Care nici nu trebuie trecut de toată lumea doar așa de dragul de a raporta procente uriașe de promovabilitate. Cea mai importantă informație furnizată de doamna Dobrete a fost cea legată de decizia inspectorului general de a tăia în carne vie și de a micșora numărul claselor de a 9-a din anul următor. Decizia a stârnit nemulțumirile mai multor directori de unități de învățământ și pe bună dreptate și a multor cadre didactice. Acestea nu înțeleg însă că mai important decât salariile lor și decât orele peste normă o reprezintă scăderea cheltuielilor bugetare și creșterea eficienței. Este o bătaie de joc să ți mai multe clase decât ai nevoie, numai pentru a da de lucru unor cadre didactice, de a angaja oameni și de a mări cheltuielile unor unități școlare.
I-am cunoscut personal pe toți generali din învățământul vâlcean din 1992 încoace și pot spune fără să greșesc cu niciun milimetru că cel puțin doi din aceștia nu numai că nu ar fi micșorat numărul acestor clase, dar dacă era posibil, ar fi ajutat sinecuriștilor din unele partide şi le-ar fi și mărit.
Profesoara Andra Bică, un inspector general tânăr, cu mult curaj și responsabilitate, a luat o decizie logică și normală, dar neconvenabilă unora care vor să fie directori peste mai mută lume, precum și unora care vor un salariu bun de la stat predând la clase cu elevi cât mai puțini.

Traian GUMINSKI