FOTO “Fagurele de Aur”, o sărbătoare a Tomşaniului ajunsă la cea de-a 48-a ediţie
Comuna Tomşani a îmbrăcat haine de sărbătoare sâmbătă şi duminică 9-10 iunie când primarul Dumitru Pearcu a fost amfitrionul la cea de-a 48-a ediţie a sărbătorii apicultorilor „Fagurele de Aur”. Ca în fiecare an, platoul Lunca cu Pelin a fost arhiplin, iar cei prezenţi s-au bucurat de programul încărcat oferit de primarul Pearcu.
În prima zi a evenimentului, sâmbătă, de la ora 9.30, copiii din localitate au susţinut competiţii la mai multe discipline sportive, iar cei mai buni au fost premiaţi. Seara, în satul Foleştii de Jos, a avut loc o discotecă în aer liber. Duminică, 10 iunie, începând cu ora 13.00, pe scenă, alături de primar s-au aflat: Costi Rădulescu – preşedintele CJ Vâlcea, Vasile Cocoş şi Bodan Constantin Matei – deputaţi PSD de Vâlcea, consilieri judeţeni şi locali. S-au ţinut discursuri în care a fost felicitat primarul Dumitru Pearcu şi au fost precizate demersurile care se fac pentru dezvoltarea acestei comune.
Au urcat pe scenă Ansamblul Moştenitorii (Pietrari), Grupul Haiducii (Amărăşti), Grupul de copii Nedeiţa şi Ansamblul Nedeiţa (ambele, din Tomşani), iar locuitorii acestei frumoase comune s-au bucurat de momentele folclorice deosebite oferite de Constantin Enceanu şi Petrică Mâţu Stoian, doi dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică populară din România.
Comuna Tomșani leagă de mulți ani ziua comunei de una din cele mai vechi îndeletniciri ale localnicilor din această superbă zonă a județului Vâlcea, apicultura.
Prin frumoasa comună Tomşani e o adevărată desfătare pentru orăşeanul împovărat de griji să meargă, mai ales că aşezarea se numără printre cele mai vechi ale judeţului, cu o primă atestare documentară la 1536. Această localitate şi-a păstrat până astăzi un aspect arhaic al locuirii şi al vieţuirii ce-i adaugă un plus de farmec. Aici sunt încă vii obiceiuri şi tradiţii venite din timpuri imemoriale, precum şi unele meşteşuguri tradiţionale, ca prelucrarea lemnului, confecţionarea şiţei, dar şi albinăritul.
„Fagurele de aur” este una dintre cele mai vechi sărbători din judeţ, și atrage an de an mai mulți vizitatori și turiști care vin cu drag aici şi pentru ospitalitatea și frumusețea oamenilor locului.
Letiţia Lazăr