Liberalii cer un lucru imposibil de la actualul Guvern

PNL se află în plină desfăşurare a unei ample acţiuni menite de a strânge capital politic. Peste tot în ţară organizaţiile liberale strâng semnături pentru o iniţiativă legislativă despre care liderii politici ştiu că este sortită eşecului.

PNL va cere actualului Guvern şi Parlamentului un lucru de-a dreptul imposibil în actuala conjunctură economică. Şi o va face doar în speranţa de a mări numărul nemulţumiţilor şi de a aduna mai mulţi simpatizanţi.
În mare liberali vor un lucru bun. Vor majorarea contribuției de la 3,75% cât este în prezent, în două etape, la 6% și apoi la 8% la Pilonul 2 de Pensii.
Numai că România face acum eforturi disperate pentru a plăti pensiile. Avem un număr mare de pensionari. Foarte mare. Mai avem de plătit şi multe pensii anticipate, pensii pe caz de boală, pensii speciale. Iar numărul salariaţiilor din privat, adică din zona din care vin contribuţiile, este mai mic decât al pensionarilor. Mulţi au salarii mai mici decât media pensiilor din ţara noastră. Pentru a achita pensiile Guvernul trebuie să se împrumute. Ori mărirea contribuţiei la pilonul 2 va duce o parte din contribuţiile salariaţiilor nu în fondul din care se plătesc pensiile acum, ci în depozite ale administratorilor fondurilor din pilonul 2. Adică Guvernul va pierde şi mai mulţi bani din cei destinaţi plăţilor de pensii şi va trebui să împrumute suplimentar aceste sume.
Niciun Guvern responsabil sau majoritate parlamentară care susţine un Guvern nu poate accepta acest lucru.
Liberalii, dacă ar vrea să ajute cu adevărat la ieşirea din criză, ar propune şi ar susţine alte iniţiative extrem de necesare. Cum ar fi creşterea impozitelor pe salarii peste o anumită limită, dar şi pe pensiile uriaşe.
Adică ar renunţa la acel absurd 16% aplicat la grămadă şi celor cu 2000 lei venit şi celor cu 20.000 lei lunar. Ar propune taxe suplimentare pe pensiile uriaşe şi pe salariile astronomice încasate de o minoritate privilegiată.
Ar propune o sancţionare mai drastică a evaziunii ficale practicată nu de persoanele juridice, ci de cetăţenii care obţin venituri nedeclarate din fel de fel de activităţi sau din închirieri la negru.
Bineînţeles că nu vor face acest lucru. Pe ei nu îi interesează ca actuala putere să poată face ceva bun pentru români. Pe ei îi interesează ca românii să aibă motive să urască actuala putere şi motive să le acorde lor votul la alegerile care se apropie.

Traian GUMINSKI