Cristian Buican îl scoate la tablă pe Ministrul Agriculturii privind vânzarea terenurilor agricole către străini
Prin intermediul unei interpelări depuse la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, aduce în dezbaterea publică subiectul vânzării terenurilor agricole către străini, în contextul în care există informaţii conform cărora 43% din terenul agricol al României este în proprietatea unor cetăţeni străini sau a unor firme controlate de cetăţeni străini.
Chiar dacă nu este adeptul sloganului „nu ne vindem ţara”, parlamentarul liberal este foarte îngrijorat de faptul că după liberalizarea vânzării terenurilor către cetăţeni străini din anul 2014, volumul ofertelor de vânzare, a tranzacţiilor sau a avizelor de vânzare au explodat, atât numeric cât şi ca suprafaţă. Mai mult decât atât, deputatul Cristian Buican îşi manifestă nemulţumirea faţă de lipsa de acţiune şi interes a instituţiilor statului din subordinea Ministerului Agriculturii care, în ciuda prevederilor legale care permit achiziţionarea de teren agricol, nu au realizat nici măcar o singură tranzacţie de acest fel în ultimii 3 ani.
Uniunea Europeană avertizează, statul Român doarme în „păpuşoi”
Deputatul liberal Cristian Buican a adus în atenţia decidenţilor de la Ministerului Agriculturii faptul că „încă din 2017, europarlamentarii din Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene au comandat un studiu privind această problematică. Concluziile acestui studiu sunt îngrijorătoare, mai ales pentru ţările din Europa de Est, unde se înregistrează un fenomen de „acaparare” a terenurilor agricole de către cetăţeni străini şi în special a cetăţenilor străini din afara UE. Acelaşi studiu realizat de Transnational Institute avertizează şi asupra faptului că în ţările Europei Centrale şi de Est se dezvoltă un fenomen ce va avea efecte negative asupra economiei locale şi asupra mediului înconjurător. Astfel, se observă o tendinţă de comasare excesivă a terenurilor, formându-se exploataţii agricole de peste 50.000 de ha deţinute de cetăţeni străini, denumite „ferme atipice”, ce nu sunt în concordanţă cu principiile dezvoltării durabile. Conform studiului, «acest mod de a face agricultură se bazează pe monoculturi, folosirea intensivă a produselor chimice şi a medicamentelor (uz veterinar) în mod preventiv. Efectele apar nu numai asupra mediului şi animalelor, cât şi asupra ratei şomajului din mediul rural. Aceasta întrucât în astfel de exploataţii se lucrează cu foarte puţini oameni. (…) În Europa, există o corelaţie între scăderea numărului unităţilor de producţie şi numărul de oameni angajaţi în agricultură. (…) Noul val de investitori străini, coroborat cu fuziunile dintre marile corporaţii nu fac altceva decât să crească viteza cu care oamenii din mediul rural pleacă peste graniţe pentru a-şi găsi un loc de muncă».
Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a României este deţinută de cetăţeni străini
Parlamentarul liberal Cristian Buican i-a transmis domnului Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, că „43% din terenul agricol din România este deţinut de cetăţeni străini sau firme controlate de cetăţeni străini (…) şi că analizând datele privind vânzarea terenurilor din România, vom observa că după liberalizarea vânzării terenurilor către cetăţeni străini din anul 2014, volumul ofertelor de vânzare, a tranzacţiilor sau a avizelor de vânzare au explodat, atât numeric cât şi ca suprafaţă” şi că „informaţiile referitoare la suprafaţa totală de teren agricol deţinută de cetăţeni străini sunt de natură să creeze în societate efecte nedorite, ce alimentează comportamente extremiste”.
În ciuda prevederilor legale, statul nu e interesat să achiziţioneze teren agricol.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, i-a atras atenţia Ministrului Agriculturii asupra faptului că ciuda prevederilor ce acordă statului dreptul de preemţiune în conformitate cu „art. 4, alin. (1) din Legea nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului (…) din anul 2014 şi până în prezent această prevedere legislativă nu a fost folosită de către stat, astfel că nicio suprafaţă de teren agricol tranzacţionată în ultimii 3 ani nu a fost cumpărată de statul român prin intermediul Agenţiei Domeniilor Statului”.