Senatorul Bogdan Constantin Matei a susţinut modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române
Printre cele 73 de iniţiative legislative susţinute de senatorul Bogdan Constantin Matei, s-a aflat şi cea care priveşte modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.
Prin această iniţiativă legilsativă se urmăreşte constituirea unui cadru legal pentru intervenţiile Jandarmeriei în situaţii cu animale.
“Jandarmii vor putea interveni cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare în scopul îndepărtării sau imobilizării animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor sau bunurilor acestora, dar şi a imobilizării animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane”, ne spune parlamentarul vâlcean.
„În aceste condiții, modul de acțiune al acestora constă, de cele mai multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice, neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea producerii altor situații asemănătoare, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora. (…) De asemenea, în cazurile de braconaj în care animalele sunt prinse în capcane și nu au decedat, acestea trebuie eliberate imediat. Neavând dotarea necesară, jandarmii nu se pot apropia de aceste animale decât după tranchilizarea lor, activitate care se face prin implicarea altor instituții cu atribuții în domeniu, pierzându-se de cele mai multe ori timp important pentru salvarea vieții animalului respectiv. Nu în ultimul rând, la nivel național există o așteptare din partea cetățenilor pentru creșterea gradului de siguranță în contextul mediatizării cazurilor în care animalele sălbatice de talie mare au atacat oameni sau bunuri ale acestora”, se arată în expunerea de motive de către senatorului PSD, generalul de brigadă (r) Viorel Sălan – iniţiatorul acestei propuneri legislative, susţinută şi de senatorul vâlcean.