Muzeul Satului din Bujoreni intră în modernizare
Administrația locală din Bujoreni pune umărul serios la lucrările de modernizare de la Muzeul Satului din comună. Astfel, în scurt timp, eforturile comune ale adinistrației locale și ale conducerii Muzeului Județean Aurelian Sacerdoțeanu vor face ca simbolul local să arate cu mult mai bine, în scurt timp.
“Am avut multe cereri pentru cununii la Muzeul Satului, avem și acum. Anul trecut am avut opt astfel de cununii, au venit oameni și din alte localități. Anul acesta încă nu am început, trebuie să vină căldura. Am venit și în sprijinul tinerilor care își întemeiază o familie, le vom da un ajutor de 200 de lei. Tot așa premiem și nașterile fiecare copil va primi câte 200 de lei. Acolo vom moderniza și scena care este construită în 1974, noi ajutăm cu materiale. Trebuie să facem un amfiteatru țărănesc unde să poată să stea 5-6 sute de persoane, se amenajează pe acel deal locurile. Apoi va trebui să facem rost de sponsorizări, să avem și sonorizare, și un acoperiș, acum trebuie și este bine. Când eram copil acolo se făceau Cântecele Oltului, îmi amintesc cum stăteam și spectacolele aveau loc pe acea scenă. Acolo era și parada portului popular. Din ‘74 nu a mai făcut nimeni nimic. Sper ca și cei de la muzeu să poată să modernizeze gardul de acolo, iar noi să facem mai multe locuri de parcare. Acum este și curent pentru desfășurarea activităților. Avem trei activități propuse pentru acest an, activități pe care le vom și finanța, pe 1 mai – Zilele Primăverii, apoi ziua localității, ultima duminică din august, și în funcție de Zilele Recoltei de la Râmnic să facem și noi Zilele Toamnei, acolo unde vom invita producătorii autohtoni”, spune primarul George Gângu.
Căsătorii în stil tradițional
Fosta primărie a Comunei Genuneni a fost monument istoric, ridicat la începutul secolului XX și mutarea ei la Muzeul Satului s-a încercat încă din anii ‘80. După Revoluția s-a luat decizia reconstituirii sale, dar lucrările au demarat abia acum. Din toamna anului trecut, Muzeul Satului Vâlcean a putut găzdui cununii religioase și civile în stil tradițional, în urma unui parteneriat cu Primăria Bujoreni, localitatea pe raza căreia se află amplasat.
” Împreună cu Primăria din Bujoreni avem un proiect conform căruia căsătoriile civile să se organizeze aici. Vină și primarul și toată lumea este îmbrăcată în straie populare. Avem reprezentate în muzeu și un centru civic, o școală de la începutul secolului XX și trei biserici care se folosesc deja pentru hramuri și parastase. Eu cred că ideea a prins, am avut multe cereri în acest sens.”, ne-a declarat Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Județean Vâlcea.
Muzeul satului vâlcean este un complex în aer liber care conține nu mai puțin de 86 de clădiri din secolele 16-19. În plan mai sunt aducerea unei o gări de mocăniță, ridicată la începutul secolului al XX-lea și construirea unui amfiteatru unde să se poată organiza spectacole în aer liber.