Cristian Buican: “Introducerea reţelelor de gaze naturale”
Deputatul PNL Cristian Buican a susţinut azi, 20 martie 2018, în plenul Parlamentului, declaraţia politică “Introducerea reţelelor de gaze naturale”. Parlamentarul vâlcean atrage atenţia că în această perioadă, peste 400 de administraţii publice locale au solicitat Guvernului introducerea reţelelor de gaze, dar niciuna din aceste cereri nu a fost soluţionată. Introducerea reţelelor de gaze în localităţile ce au solicitat acest lucru ar rezolva două probleme majore cu care se confruntă România: atragerea investitorilor şi criza lemnului de foc.
“De mai bine de un an, agenda publică din România este acaparată de dezbateri interminabile privind existenţa statului paralel, în timp ce în România reală, lipsa reţelelor de gaze conduce la situaţii disperate în care cetăţenii mor de frig în case, iar administraţiile publice locale sunt efectiv blocate în demersul lor de a atrage investitori. Pentru această situaţie macabră, mulţumim din inimă PSD-ALDE!
Pentru cei dintre dumneavoastră care nu ştiţi, anul acesta se împlinesc patru ani de când nu s-au mai organizat licitaţii de atribuire a contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din România. În ciuda faptului că în această perioadă, peste 400 de administraţii publice locale au solicitat Guvernului introducerea reţelelor de gaze, niciuna din aceste cereri nu a fost soluţionată. În timp ce în toate ţările Uniunii Europene minim jumătate din gospodării sunt racordate la reţele de gaze, în România doar un sfert beneficiază de acest serviciu, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Ţinând cont de faptul că în 3 din ultimii 4 ani, PSD-ALDE au avut Guvern şi majoritate în Parlament, vinovaţii nu sunt foarte greu de identificat.
Introducerea reţelelor de gaze în localităţile ce au solicitat acest lucru ar rezolva două probleme majore cu care se confruntă România: atragerea investitorilor şi criza lemnului de foc. Niciun investitor, străin sau român, ce intenţionează să deschidă o unitate productivă în România nu va dori să investească într-o zonă în care nu există reţea de gaze naturale, chiar dacă acel areal oferă alte avantaje competitive. În acest sens, vă pot oferi exemplul localităţii Budeşti din judeţul Vâlcea, acolo unde solicitările administraţiei publice locale zac prin sertarele decidenţilor guvernamentali de mai bine de 3 ani. În cadrul parcului industrial din Budeşti, au fost create în ultimii ani peste 3.000 de noi locuri de muncă, iar principala solicitare a companiilor prezente aici este introducerea gazelor naturale.
De asemenea, ţinând cont de faptul că preţul lemnului de foc s-a triplat în ultimii doi ani de zile, extinderea reţelelor de gaze ar reprezenta o soluţie alternativă de încălzire a locuinţelor, în concordanţă cu tendinţele europene.
Stimaţi colegi,
Trebuie să ştiţi că în anul 2017 reprezentanţii PSD-ALDE din cadrul Ministerului Energiei nu au luat nicio măsură prin care să rezolve această situaţie a extinderii reţelelor de gaze naturale. Lipsa de profesionalism şi de acţiune a guvernului poate fi substituită de acţiunea Parlamentului. Astfel, la Camera Deputaţilor, există PL-x 110/2017 Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, prin care se acordă posibilitatea administraţiilor publice locale de a-şi scoate singure la licitaţie atribuirea contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale.
Astfel, fac un apel public la dumneavoastră, indiferent de partidul politic din care faceţi parte, să adoptăm, cât mai repede acest proiect de lege şi să deblocăm problema introducerii reţelelor de gaze în localităţile din România”.