Veste extraordinară pentru “ciobanii” din Vâlcea
Presa centrală a anunţat azi că în sfârşit românii nu vor mai da foc la lâna de oaie. Era absurd ca ţara noastră care era principala producătoare de produse din lână de oaie din Europa înainte de 1989 să ajungă în situaţia absurdă în care crescătorii de ovine să nu mai aibă ce face cu lâna şi să o îngroape pe ascuns sau să îi dea foc.
Omul de afaceri Emil Iugan din Bistriţa-Năsăud, fondatorul grupului de firme MIS Grup, care activează în domeniile exploatării şi prelucrării lemnului şi construcţiilor, a creat un produs ecologic din lână de oaie pentru izolarea caselor construite din lemn.
După ani de zile de cercetări, vizite în străinătate şi analize cu specialişti din agricultură şi construcţii Emil Iugan a adus pe piaţă un produs revoluţionar pentru izolarea locuinţelor: izolaţia din lână de oaie. Antreprenorul vrea să convingă românii că locuinţele izolate cu lână sunt extrem de benefice sănătăţii şi, în plus, ajută oamenii de la munte să supravieţuiască şi satele să nu se depopuleze.
“Acum, singura soluţie de a valorifica lâna de oaie, de o calitate mai slabă, indiferent de culoare şi lungimea firului, în cantităţi mai mari, este în materiale termoizolatoare pentru construcţii. Pentru asta trebuie lâna colectată, spălată şi procesată, iar proiectanţii, arhitecţii şi constructorii să înveţe să o pună pentru că este cel mai bun element izolator din câte are planeta. Avem mai multe construcţii deja realizate cu acest tip de izolator. Am făcut întâlniri cu arhitecţi, cu profesori universitari, cu studenţi, cu firme de proiectare şi de construcţii. Am adus firme străine şi am făcut dezbateri zile întregi pe acest produs – cum îl putem utiliza, cum îl putem prelucra şi certifica şi să pregătim piaţa pentru acest produs”, a afimat Iugan.
Evident că România poate deveni principal producător de case perfect ecologice, construite numai din lemn, izolate cu lână de oaie şi încălzite de energie solară.
Recomandăm administraţiilor locale vâlcene din zonele în care există tradiţie în creşterea ovinelor să ia legătura cu acest om de afaceri din Bistriţa care deja a demarat construcţia unei fabrici de prelucrare şi să stabilească colaborări sub orice formă: parteneriate, colectare din Vâlcea a lînii, construcţia unor secţii la noi în judeţ etc. Orice ajutor legal dat de autorităţi unor astfel de investitori înseamnă o şansă de dezvoltare a producţiei la noi în judeţ.
Traian Guminski