FOTO/VIDEO Pârtia de la Obârșia Lotrului rămâne închisă! Investitorii sunt speriați de redevența de 250.000 de euro pe sezon

Cel mai mare domeniu schiabil din România, Transalpina Ski Resort, rămâne închis! Miercuri, 10 ianuarie 2018, administrația locală a organizat o licitație pe SEAP pentru concesionarea pârtiei de la Obârșia Lotrului, dar nu s-a prezentat nici măcar o firmă.

Eventualii investitori au fost speriați de redevența cerută, 250.000 euro pe sezon și de plata impozitelor pe clădiri. Cel mai mult de suferit au pasionații de sporturi de iarnă. Chiar dacă zăpadă este din belșug, pârtia nu se poate folosi, fiind închisă în lipsa unei firme care să o administreze. Turiștii spun că domeniul schiabil este unul de calitate și că sunt dispuși să revină dacă vor primi anunțul că pârtia se redeschide. Oamenii sunt nemulțumiți și de calitatea drumului care face accsesul de la Petroșani la Transalpina Ski Resort.

“Au fost doar promisiuni. Sperăm să se deschidă măcar după 20 ianuarie. E păcat de investiția mare. Noi venim de ani buni aici la sky. Uitați-vă la turiștii care stau și se uită. O să revenim dacă se deschide în acest sezon. Sperăm să se repare și drumul spre Petroșani, e crimă. Sunt porțiuni în care nu au loc două mașini. În alte porțiuni se merge lent, nu mai există asfalt. Pe internet scrie că e totul ca-n palmă…”, spun turiștii.


Și reprezentanții pensiunilor sunt nemulțumiți. O parte însemnată a rezervărilor au fost anulate la anunțul că pârtia este impracticabilă. Ei amenință că vor face proteste și că vor strânge semnături pentru un referendum local de demitere a primarului, pe care-l consideră vinovat de situația creată. “Nu știm de ce nu s-a deschis, fiecare alungă vina la altul, suferim noi și turiștii. Sunt mulți turiști care şi-au anulat rezervările, veneau pentru pârtie. Turiștii stau în cabane, aleargă, se dau cu saniile. Noi suntem nevoiți să le dăm înapoi avansurile… Ce să facem? Actele trebuiau făcute din vară, poate chiar de la încheierea sezonului trecut nu acum. Și dacă se deschide la finalul sezonului concediile s-au terminat. Putem ajunge până la un referendum de schimbare a primarului”, spun reprezentanții pensiunilor din zonă.


“Vom rezolva situația” – Gabriel Năstăsescu

De partea cealală, conducerea primăriei spune că a făcut tot ce este legal pentru ca acest sezon să fie unul reușit. S-a organizat o licitație de concesionarea pârtiei, dar nimeni nu s-a prezentat la ea. Cel mai probabil investitorii care își manifestaseră intenția de a administra domeniul schiabil s-au speriat de redevența mare, 250.000 de euro, dar și de plata impozitelor pe clădiri. Următorul pas este atribuirea prin negociere. În cel mai fericit caz, turiștii vor avea acces la pârtie la finalul acestei luni, dar este greu de crezut că noul termen al administrației locale de la Voineasa este unul realist.

“Nu s-a prezentat nimeni la licitație. Acum eram în discuții cu cei care au administrat pârtia până acum, să vedem ce soluții găsim. Licitația s-a anulat, acum vom face o atribuire prin negociere. Mai durează, trebuie să o publicăm în SEAP, să trimitem invitații. Va mai dura două săptămâni. Noi sperăm să fie vorba doar de două săptămâni. Redevența este de 250.000 de euro. Până acum a fost un contract în partipațiune, redevența a fost stabilită de Consiliul Local, ținând cont de încasările din ultimii trei ani. Netul a fost între 12 și 13 miliarde pe sezon. Din aceste acțiuni noi am plătit 20 la sută firmei. Presupun că această redevență a fost motivul din cauza căruia nu s-au prezentat la licitație. Nu o putem scădea, e caz penal, nu putem umbla la ea. În plus, mai sunt impozitele pe clădiri, aici se poate negocia, este singurul punct unde se poate discuta. Într-o săptămână se poate da drumul la ea. Mai trebuie contract cu Ambulanța, cu Salvamontul și aduse casele de marcat. În rest, totul este bine” spune edilul de la Voineasa, Gabriel Năstăsescu.


Pârtia de schi de la Obârşia Lotrului – Transalpina Ski Resort – a fost dată în folosinţă la sfârşitul anului 2012, la capătul unei investiţii de 34 de milioane de euro susţinută din fonduri ale statului român. Este cel mai mare domeniu schiabil din România și este considerat unul dintre cele mai moderne. În cei cinci ani în care a funcționat, la Transalpina Ski Resort au venit 60.000 de turiști.


Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning