VIDEO Incendiul se stinge, gunoiul rămâne! Până de sărbători nu o să mai fie focare la Măldărești, dar pericolul rămâne
Operațiunea de stingere a incendiului de la groapa de gunoi de la Măldărești se desfășoară conform planului și se va termina cel mai probabil înainte de sărbătorile de iarnă. Problema cea mai mare rămâne, însă, ecologizarea depozitului de gunoi din localitatea vâlceană.
Costurile pentru închiderea gropii ar trebui suportate de societatea care a administrat-o, dar care a depus în fondul special o sumă modică, 5000 lei. Lucrările de stingere a incendiului de la groapa de gunoi de la Măldărești decurg bine, operațiunea fiind finalizată în procent de peste 65 la sută. Conducerea județului speră ca înainte de Crăciun totul să fie finalizat și pericolul apariției de noi focare să nu mai existe. Problemele nu au fost deloc puține, însă, focul a ajuns la o adâncime de peste 27 de metri și nu la 15 cum se anticipa, iar focarele cu mult mai multe decât se credea.
“În acest moment au fost dislocate și stinse aproximativ 60 la sută din deșeuri. Ca un preambul ar trebui să vă spun că activitatea de stingere ar trebui să se termine în apropierea Crăciunului. Din dialogul avut cu lucrătorii ISU lucrarea este înaintată și există posibilitatea ca lucrarea să se termine mai repede. Față de ce ştiați, însă, a apărut o noutate. La mutarea deșeurilor s-a constatat că există cu mult mai multe focare față de ce se credea inițial, practic erau active dar acoperite de gunoi. Exista posibilitatea nedorită să se reaprindă focul în perioada următoare și astfel se va disloca o cantitate mai mare. Nu știu dacă s-a prelungit acordul cu administratorul gropii, pentru accesul acolo dar în mod normal nu cred că este nevoie de așa ceva, din moment ce există o decizie a Comitetului Județean de Urgență. Oricum, acum stingem incendiu dar a rămas problema închiderii gropii. Din ce știu nu s-a făcut mare lucru în acest sens, ca să nu spun că nu s-a făcut nimic. Legea prevede ca în acel fond să existe bani. Am înţeles că este depusă suma de 5000 de lei. Cred că nimic nu poate închide cu ea, nici măcar lacătul de la poartă”, spune Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
“La ora actuală, în urma demersurilor făcute s-a contractat o firmă de către primăria Măldărești. Acum două săptămâni au venit utilajele și deșeurile aprinse se sting de către angajații inspectoratului nostru. Problema este că focul a ajuns mult mai departe față de ce credeam noi, undeva la 25-27 de metri, ceea ce presupune o relocare mare a deșeurilor. Situația este sub control, sperăm ca în scurt timp incendiile să fie stinse urmând ca apoi firma care administrează groapa să relocheze zona. Nu puteam face de unii singuri această operațiune pentru că nu dispunem de utilaje de escavare. Nici noi, nici primăria. Ne-au fost puse la dispoziție escavatoare mici, nu am putut face față cu ele, riscam să se topească acele cauciucuri. În ceea ce privește costurile, nu le pot eu estima dar cu siguranță banii alocați de către Guvernul României sunt suficienți”, completează Dan Pascaru, Inspector-Șef ISU Vâlcea.
“Este un șantier în lucru. Au fost 12, 13 14 focare. S-au făcut lucrări de terasament. Au fost dislocate și stinse cu apă. A acoperi cu pământ ar fi însemnat să construim o bombă. Gazele se acumulau și la orice scânteie era fatală. Acoperirea cu pământ se face la ecologizare, după colectarea gazelor. Noi nu facem lucrări de ecologizare. Ecologizarea trebuie făcută de firma care administrează groapa de gunoi. Trebuie să rezolve cumva, poate să acceseze niște fonduri. În toți acești 20 de ani trebuia să fie rezolvat. A zis la tv că are banii, că e pregătit, dar nu are nimic. Tot speră că îi face treaba primăria în locul lui”, a declarat și Ion Bocioc, primar Comuna Măldărești.
După lichidarea incendiului, problemele pot continua la Măldărești. Firma care administrează depozitul de gunoi ar trebui să suporte costurile pentru ecologizare și închiderea gropii, lucru puțin probabil având în vedere că în fondul special de mediu a fost depusă suma de doar 5000 lei. În luna septembrie, guvernul a alocat din fondul de urgență 1,2 milioane de lei pentru lichidarea incendiului. La aceasta suma se adaugă cheltuielile suportate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vâlcea, care din data de 20 august 2017 intervine zilnic în perimetrul depozitului.
Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning