Guvernul nu caută banii unde trebuie
Plata salariilor majorate şi a noilor pensii mărite din banii de la investiţii a nemulţumit mare parte din lumea cunoscătoare. Primăriile nu au mai primit la rectificare bani pentru acoperirea datoriilor şi zeci de firme aşteaptă bani de la Guvern pe diverse programe pentru a cumpăra utilaje pe proiecte aprobate de UE, dar care trebuie fie coofinanţate de Romania, fie întâi finanţate şi apoi recuperaţi banii de la UE.
Şi mai trebuie să ne împrumutăm pentru plata lunară a bugetarilor şi pensionarilor. Pentru că deşi au crescut sumele nominale faţă de anul trecut colectate din TVA, nu au crescut şi banii proveniţi din impozite. Greşeala cea mai mare a Guvernanţilor şi a sfătuitorilor lor este că nu caută banii exact acolo unde ei sunt! Şi nu ajută nici unităţile administrative să facă rost de mai mulţi bani la buget. Iată unde sunt banii necolectaţi de stat.
1. Peste 90 la sută din locuinţele, spaţiile comerciale şi terenurile închiriate în România se închiriază la negru sau la gri (în cel mai bun caz). Este necesară o lege care să oblige folosirea exclusivă a agenţiilor imobiliare acreditate sau licenţiate atât pentru închiriere, cât şi pentru vânzarea de imobile. Agenţiile să îşi oprească comisionul (maxim 10 % la închiriere şi 2% la vânzare, dar să reţină de la cel care închiriază şi impozitul pe care acesta trebuie să îl plătească statului şi să-l vireze în maxim 48 de ore. Cine închiriază la negru să fie obligat să suporte eventualele pagube ale chiriaşului (un chiriaş să poată folosi până la 6 luni un imobil fără să achite utilităţile şi fără să poată fi evacuat dacă a obţinut închirierea ilegală).
2. Primăriile nu pot colecta impozite pe terenuri şi imobile pe care nu s-a făcut succesiune şi e vorba de mii de proprietăţi. Urmaşii nu fac succesiunea din cauza taxelor şi impozitelor, neavând bani. Este necesară o lege care să oblige toată lumea să facă succesiune în maxim 6 luni de la deces sau de la apariţia legii. Primăriile să suporte taxele şi impozitele datorate succesiuni şi apoi să le recupereze în doi ani de la noi proprietari. Cine nu achită impozitele să piardă dreptul de proprietate, iar primăria să devină proprietar al imobilelor şi terenurilor respective.
3. Diferenţele uriaşe la pensii unde oameni care au lucrat pe acelaşi post, acelaşi număr de ani, dar în perioade diferite primesc pensii cu diferenţe uriaşe sau alte cazuri în care un fost colonel de armată cu 40 de ani vechime primeşte o pensie mai mică decât un plutonier de poliţie pensionat după 20 de ani de serviciu, pot fi eliminate într-un singur mod. Un mod care va aranja oarecum şi diferenţele uriaşe de salarii. Prin impozitul progresiv. Cu cât ai un venit mai mare, cu atât impozitul trebuie să crească procentual. Exact ca în ţările nordice. Statul va recupera astfel ceva bani de la pensiile uriaşe şi de la indemnizaţiile de creşterea copiilor şi salariile uriaşe.
4. Nimeni nu mai trebuie scutit de impozite, iar firmele care nu produc şi care declară pierderi doi ani consecutiv, trebuie închise. Multinaţionalele obligate să nu externalizeze profitul şi să achite taxele şi impozitele. Privilegiile patronilor şi salariaţiilor din IT trebuie eliminate
5. Statul trebuie să micşoreze indemnizaţiile membrilor CA, să micşoreze numărul consilierilor locali, municipali, judeţeni. ( O maşină de vot care nu gândeşte e la fel de utilă şi dacă e formată din 9 oameni, ca şi atunci când e formată din 15). Mai este necesară eliminarea multor Agenţii plătite de la buget care sunt inutile, a multor fucţionari din alte agenţii din Parlament şi ministere şi din primăriile municipale mai ales.
6. Concediaţi din sistemul de stat toţi pensionari indiferent de pensie şi funcţie. Micşoraţi numărul de parlamentari. Măriţi redevenţele la tarifele de afară sau introduceţi taxe noi pe firmele care au redevenţe de nimic pe exploatarea resurselor noastre. Introduceţi salariul cu ora. La stat un salariu minim se primeşte pe 5 zile pe săptămână cu program de 8 ore pe zi. La privat sunt firme care dau salariu minim şi te muncesc şi zilele libere, şi ore peste cele 8, obligaţi contracte cu salarii minime pe orele lucrate.
7. Dacă legalizarea prostituţiei este atât de grea „ruşinii” unor iniţiatori, faceţi-o mai discret. Numiţi serviciile “Prestaţii de servicii intime”, (în fond şi la urma urmei nimeni nu ştie dacă e vorba de sex sau doar de discuţii, dormit, dansat, văzut un film împreună etc.). Mii de persoane, zeci de mii obţin venituri nedeclarate în acest domeniu. Obligaţii-le să îşi facă mici firme şi contracte de muncă. Iar cine nu îşi face, să fie sancţionat.
8. Organizaţi întâlniri între miniştri şi presa din fiecare judeţ pe această temă să vă dea soluţii de unde trebuie colectaţi bani. Veţi avea surpriza, domnilor guvernanţi, să găsiţi resurse financiare nebănuite.
Traian Guminski