FOTO/VIDEO Criză de sânge în Vâlcea! Angajații Centrului de Transfuzii din Vâlcea merg să recolteze și în unități economice și militare și în diverse localități ale județului

Donatul de sânge încă nu a devenit o obișnuință pentru vâlceni. Numărul donatorilor este mic și nevoia de sânge una mare, în special la anumite grupe de sânge. În aceste condiții, conducerea Centrului de Transfuzii din Vâlcea a decis să facă o amplă campanie și să meargă să recolteze sânge la unități economice, unități militare și în alte localități ale județului Vâlcea.


Cel puțin pentru moment campania a dat roadele așteptate și s-a trecut peste criza de sânge care a fost în ultimele săptămâni. Avansarea în vârstă a donatorilor, îmbolnăvirea unora dintre ei și lipsa motivației materiale sunt cauzele care au dus la scăderea numărului de oameni care vin la Centrul de Transfuzii Vâlcea. Acest lucru a dus la o criză de sânge la mai multe grupe. Donatorii vechi vin în continuare pentru a ajuta, dar nu este suficient. Angajați ai centrului au fost la unități economice sau militare și în mai multe localități ale județului pentru a-i convinge pe oameni să doneze sânge. La campanie au pus umărul și autoritățile județene și materiale informative au fost trimise la toate primăriile din județ.


“Este o perioadă dificilă, chiar am traversat o criză de sânge. În continuare avem un număr mic de donatori. Noi ne-am propus de mult și am făcut acțiuni de colectă mobilă în județ. Am fost la Drăgășani, la Brezoi, la diverse unități militare sau economice. Nu poți merge oriunde, trebuie să ai parte și de o deschidere. Trebuie să conștientizăm populația cu privire la importanței donării de sânge. Mulți din donatorii mai vechi pe care-i avem în baza de date au căpătat câteva boli și pe fondul îmbătrânirii. O altă cauză pentru care nu vin oameni să doneze este cea materială. Valoarea tichetelor de masă nu a mai crescut de mult timp. Sunt donatori care vin de departe și este greu pentru ei. Este o cheltuială. Nu mai sunt motivați doar pentru cele șapte tichete. Nu cred că pentru statul român ar fi un efort prea mare să se mărească valoarea acestor tichete”, ne-a declarat Narcisa Ionașcu Ispas, director Centrul de Transfuzii Vâlcea.

“Nu știu dacă este vorba chiar de o criză, important este să conștientizăm că este nevoie de sânge. Trebuie să intervenim din timp în acest sens. Avem o adresă de la centru prin care se anunță că este o scădere dramatică a donatorilor. Noi ajutăm prin afișarea la toate sediile de primărie și la Consiliul Județean și peste tot condițiile pe care le are un cetățean care vrea să doneze sânge. Este un gest de omenie să ne ajutăm semenii aflați la suferință.”, completează președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, să aibă o stare de sănătate bună, să nu aibă boli cardiace sau transmisibile. Pe lângă cele șapte tichete de masa și o zi liberă de la serviciu, donatorii vor beneficia și de un set de analize gratuite. De asemenea, donarea aduce multiple beneficii și stării de sănătate a donatorului. Medicii spun că o donare de sânge scade cu 30 la sută riscul paraliziei și de accident vascular. Donatorii au și o rezistență mai mare la traumatisme, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning