În timp ce locurile de veci se vând la speculă, consilierii se ceartă pe amenajarea unui cimitir

Joi, 10 decembrie, la Primăria Râmnicului, s-a desfăşurat dezbaterea publică organizată la iniţiativa unui grup de 10 consilieri locali liberali şi independenţi. Dezbaterea a avut ca temă stabilirea unei locaţii de amenajare a unui nou cimitir în Râmnicu Vâlcea, pentru că în municipiu mai sunt doar câteva zeci de locuri de veci, iar preţul acestora urcă constant în micile cimitire private…

Aşa că în cadrul dezbaterii au fost prezentate cele trei locaţii posibile pentru amenajarea unui nou cimitir, investiţie care ar trebui să demareze la începutul anului viitor. Cele trei locaţii pentru care există PUZ-uri sunt: Inăteşti-Argintari, Feţeni şi Zonă Târg Râureni. După prezentarea celor trei zone au urmat mai bine de două ore de discuţii aprinse. Primarul Gigi Matei şi-a menţinut punctul de vedere în legătură cu zona Râureni ca fiind cea mai favorabilă pentru amenajarea unui cimitir, mai ales că există acces rapid şi terenuri drepte. De cealaltă parte, consilierii liberali au lăsat impresia că optează pentru zona Inăteşti-Argintari, acolo unde terenul aparţine Consiliului Local, dar unde sunt probleme din punct de vedere tehnic pentru amenajarea unui cimitir. Au luat cuvântul şi vâlceni prezenţi la dezbatere şi preoţi şi arhitecţi, dar nu s-a tras o concluzie finală, urmând ca decizia finală să o aibă Consiliul Local, cel mai probabil la şedinţa ordinară a lunii decembrie. Cum e mai bine, să se plătească bani pe exproprieri la Râureni sau să nu se plătească bani pe teren, dar să se investească bani mulţi pe reamenajarea terenului de la Inăteşti, rămâne de văzut. Până la construirea unui nou cimitir o să fie bătaie mare pe cele câteva zeci de locuri de veci încă disponibile.
Deputatul Romeo Rădulescu, fost primar al Râmnicului susţine că la mijloc ar fi vorba de interese financiare şi că cineva urmăreşte obţinerea de foloase din întârzierea demarării construirii unui cimitir iar alţii vor neaparat să fie plătite exproprieri deşi primăria are teren în Goranu.
Înaintea de prezentarea variantelor de amplasament prezentăm concluzia redacţiei noastre una de bun simţ :

Cimitirul trebuie amplasat acolo unde există variante tehnice de construire rapidă a acestuia şi cu deranj minim pentru oraş. Ulterior primăria va putea să îşi recupereze investiţia vînzând sau concesionând locurile de veci celor care au nevoie de ele. Este absurd să votezi în consiliu sume imense pentru susţinerea unei echipe de handbal de care oraşul se poate lipsi oricând că, doar nu moare Râmnicul dacă nu are echipă de handbal subvenţionată de primărie, dar în schimb nu poţi construi un cimitir de pe urma căruia ai încasa taxe din concesiuni sau bani din vînzarea locurilor de veci.

Varianta 1 – Inăteşti-Argintari  Documentaţia a fost elaborată în iunie 2008 şi a fost aprobată în şedinţă de Consiliu Local. Cimitirul ar trebui să fie pe o suprafaţă de 4,5 hectare, accesul urmând să fie făcut pe un drum cu o lăţime de patru metri. Pentru viabilizarea terenului ar trebui luate măsuri diverse: terasări, sprijinire a malurilor, ziduri de sprijin, drenare a apelor, colectare şi dirijare a apelor de suprafaţă, plantare de arbori pentru asigurarea stabilităţii şi contur al proprietăţii. Avantaje: nu necesită alocarea de bani pentru teren care este în proprietatea Consiliului Local, se află în apropiere de zona centrală. Dezavantaje: necesită alocarea de bani pentru ample lucrări de consolidare a terenului, alunecări de teren frecvente în zonă, nu ar avea zonă de parcare şi nici de întoarcere. 

Varianta 2 – Zonă Târg Râureni  Documentaţia a fost elaborată în octombrie 2013 şi a fost aprobată de Consiliul Local al Râmnicului. Cimitirul ar avea 2,75 hectare şi accesul se poate face pe prelungirea Străzii Târgului, care are o lăţime de 10 metri. Există şi posibilitatea accesului pe o stradă paralelă, un proprietar manifestându-şi intenţia de a dona terenul necesar. Terenul nu necesită multe lucrări de reamenajare. Ar trebui doar să se facă o sistematizare verticală pentru eliminarea apelor de suprafaţă şi de şiroire. Avantaje: nu necesită alocarea unor fonduri mari pentru reamenajarea terenului, accesul uşor la locaţie, posibilitatea de construire a unei parcări, distanţa relativ mică faţă de cel mai populat cartier al Râmnicului – Ostroveni. Dezavantaje: costuri de expropriere a celor şase loturi de teren necesare, posibilitatea de ajungere în instanţă pentru exproprieri, în cazul în care nu se ajunge la un numitor comun între proprietari şi Municipalitate, situaţie existentă şi în cazul extinderii Cimitirului Cetăţuia. 

Varianta III Feţeni 
Documentaţia a fost elaborată în mai 2012 şi a fost aprobată de Consiliul Local. Suprafaţa este de 6,9 hectare. Terenul care are o cădere de la est spre vest ar trebui să suporte lucrări de modelare, de stabilizare, de preluare şi drenare a apelor de suprafaţă provenite din precipitaţii, de dirijare a apelor prin sistematizarea verticală corectă. Avantaje: terenul aparţine Consiliului Local, distanţa mică faţă de Cartierele Nord şi Goranu. Dezavantaje: alocarea de bani de la buget pentru ample lucrări, distanţa mare faţă de Cartierul Ostroveni, apropierea de locuinţele din zonă. Pentru această variantă a fost făcută o dezbatere publică la faţa locului, proprietarii de gospodării din zonă dezaprobând total un astfel de amplasament.
Traian Guminski