Senatorul PSD Bogdan Matei – susţinere eficientă a Sportului
Profesor de Educație Fizică şi Sport, senatorul vâlcean Bogdan Matei, unul din cei mai tineri membrii ai Senatului, a susţinut în întreaga sa campanie electorală de anul trecut necesitatea modificării Legii Sportului.
Parlamentarul vâlcean a promovat idei şi principii logice de modificare a legii pentru a se putea susţine sportul d e masă, competiţiile de la cele mai mici niveluri, ramurile sportive care beneficiză de prea puţină susţinere financiară din mediul privat, cluburile universitare şi şcolare sportive, micile echipe din mediul rural, echipele de juniori şi copii. A discutat cu mulţi colegi din Senat, dar şi din Camera Deputaţilor despre acest subiect şi cu membrii ai Guvernului cărora le-a prezentat diferite soluţii pentru o modificare eficientă a legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr 69 din 2000.
Parlamentarul vâlcean şi-a văzut în sfârşit “visul” împlinit şi a votat, în 4 septembrie, împreună cu majoritatea senatorilor Legea prin care s-a aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 38 din 2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului.
“Mai este necesar votul Camerei Deputaţilor care este cameră decizională în această lege, dar cred că nu vor fi probleme şi că ea va fi votată, iar apoi promulgată şi pusă în aplicare. Modifcările sunt multe, au fost adăugate şi articole noi. Cel mai important este, şi acest lucru trebuie să îl ştie populaţia că legea prevede ca autorităţile administraţiilor publice locale să aloce minim 5 % din bugetul aprobat către finanţarea infrastructurii şi activităţii sportive, inclusiv pentru cluburile sportive şcolare şi universitare. Cluburile sportive publice şi private pot primi spre administrare sau în folosinţă gratuită imobile care deservesc activitatea sportivă, baze şi instalaţii sportive”, spune senatorul Bogdan Matei.
Din lecturarea noii legi am remarcat faptul că veniturile cluburilor sportive municipale şi şcolare pot creşte şi datorită faptului că federaţiile naţionale ale ramurilor sportive pot obține venituri din acordul dat caselor de pariuri pentru a folosi evenimentele lor în programele de pariere, dar trebuie să aloce minim 5% din aceste venituri obţinute către echipe sau cluburi sportive municipale, sau universitare. Proiectul de lege adoptat în 4 septembrie prin vot de Senat urmează a fi înaintat Camerei Deputaţilor.
Noua lege va permite multor administraţii din mediul rural să suţină legal echipele sportive care de fapt sunt mândria şi bucuria fiecărei localităţi şi care în lipsa unor sponsori privaţi şi a actualei legi erau în prag de desfinţare majoritatea neavând banii necesari măcar echipamentului sportiv şi deplasărilor pentru meciuri.
Traian Guminski