Când consilierii județeni votează ca o turmă manevrată politic

Fostul deputat liberal Traian Dobrinescu făcea o declarație acum câțiva ani, când era parlamentar în funcție, care a fost preluată și de presa centrală. În 2013, după votarea modificărilor la Codul Penal, deputatul liberal spunea: “Am votat ca o cireadă de vaci. Nu am știut ce votăm”.

Din păcate, atât în Parlament, cât și în consiliile locale sau județene, membrii marilor partide votează deseori fără să știe exact de ce trebuie să fie “pentru” sau “împotrivă” și ce consecințe are votul lor. De multe ori nici nu știu exact ordinea de zi, ci au bilețele de la partid în care scrie cum trebuie să voteze la fiecare punct.
La nivel local aceste lucruri se văd mult mai bine când ești jurnalist. Stai în sală și vezi zeci de consilieri locali sau județeni care nu au nicio opinie, care nu vorbesc niciodată, care așteaptă să se termine mai repede ședințele, să plece în treburile lor, care votează ca niște marionete și nu înțeleg că interesul cetățenilor nu este ca ei să facă parte din diferite cirezi de votanți sau sa dacă pe plac unor lideri de partid. Am văzut în ultimii 10-15 ani nenumărate majorități din consilii călcând în picioare orice idee bună a opoziției. Am văzut nenumărate situații în care majorități minime ale opoziției stopau proiecte bune ale unor primari doar din interese politice. Am văzut multă prostie, indolență, nesimțire. Am văzut prea des consilieri votând de frică altfel decât ar fi vrut, de frică că partidul le-ar retrage sprijinul politic și și-ar pierde comodul scaun de consilier care le aduce un venit aproape nemuncit.

Scandalul “garajelor” definitoriu pentru ipocrizia politică

În mandatul trecut al Consiliului județean liberalii care-l aveau președinte de CJ pe Gheorghe Păsat au vrut să fie luate vechile garaje din spatele clădirii și parcarea din patrimoniul Prefecturii și mutate în patrimoniul Consiliului Județean pentru a fi transformate în birouri. Consilierii PSD de atunci erau de acord conștienți că zona arată rău, că Prefectura nu va primi fonduri dela Guvern să reabiliteze vechile clădiri sau parcarea. Prefectul Dumitru Cornoiu nu a fost însă de acord. Ținea cu dinții la patrimoniul Prefecturii fără să înțeleagă necesitatea modernizării unei locații publice. Mutarea nu se putea face. Acum, majoritatea din CJ a dorit să facă același lucru beneficiind însă de colaborarea unui prefect care a înțeles situația. Pentru a prelua clădirile era nevoie de un vot cu două treimi al consiliului județean. Deci era nevoie de voturile a măcar o parte din consilierii liberalii. Dar aceștia s-au abținut cu toții de la vot. Așa primiseră ordin de la partid și știau că dacă îl încalcă își pierd locul în cireadă.
Garajele vor râmâne tot dărăpânate. Și cum niciun partid nu poate obține două treimi din mandate este posibil ca prostia să dăinuiască prin consiliile județene și locale și să stopeze nenumărate acțiuni benefice nu numai în Vâlcea ci peste totîn țară. Peste tot unde liberali, pesediști, useriști sau ecologiști votează în cireadă.
Pentru o echidistanță jurnalistică redăm integral comunicatele liderilor politici județeni ai PSD și PNL despre acest subiect deși firma noastră editoare nu are niciun contract cu vreuna din organizațiile județene ale acestor partide de promovare sau publicitate.
Fiecare vâlcean are dreptul însă să fie informat corect despre subiecte de interes general.

COMUNICAT PNL Vâlcea: Liberalii au dejucat afacerile imobiliare puse la cale de conducerea PSD-istă a CJ Vâlcea

“În cadrul ședinței Consiliului Județean Vâlcea, la punctul 20 de pe Ordinea de zi, a fost dezbătut un proiect de hotărâre privind solicitarea de trecere a unor imobile teren și construcție garaj cu 5 boxe din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne prin Instituția Prefectului – Județul Vâlcea în domeniul public al județului Vâlcea. La acest proiect de hotărâre, consilierii județeni ai Partidului Național Liberal s-au opus, oprind astfel primul pas din afacerile imobiliare pe care conducerea PSD-istă a Consiliului Județean, cu complicitatea Prefecturii, le puneau la cale. Aprobarea acestui proiect de hotărâre pentru trecerea terenului din domeniul public al statului în domeniul public al județului avea nevoie de votul a 2/3 din consilierii județeni.
Votul negativ al consilierilor județeni ai Partidului Național Liberal pe acest proiect de hotărâre a avut rolul de a bloca o afacere imobiliară pusă la cale de către conducerea PSD-istă a Consiliului Județean, cu complicitatea Instituției Prefectului județului Vâlcea. Conform informațiilor din spațiul public, ajunse și la urechile consilierilor județeni ai PNL, conducerea CJ Vâlcea dorea să treacă acest teren în administrarea sa, prin includerea în domeniul public al județului Vâlcea, pentru a-l putea ulterior înstrăina. Astfel, acest proiect de hotărâre reprezenta primul pas necesar în această afacere imobiliară. Următorul pas era trecerea acestui teren din domeniul public al județului în cel privat și apoi concesiunea sau închirierea lui către o persoană privată din anturajul politico-economic al Președintelui Consiliului Județean, domnul Constantin Rădulescu. Conform informațiilor ce circulă în spațiul public, prin această afacere imobiliară, Președintele CJ Vâlcea și-ar fi recompensat unul dintre cei mai importanți susținători financiari din județ cu un teren de peste 1.000 de mp în centrul municipiului Râmnicu-Vâlcea, exact lângă Instituția Consiliului Județean.
Reprezentanții Partidului Național Liberal doresc pe această cale să atragă atenția opiniei publice de necesitatea păstrării în legislație a prevederii conform cărora hotărârile privind patrimoniul se iau cu 2/3 din consilieri și nu să se modifice legea în sensul că hotărârile privind patrimoniul se pot lua cu majoritate simplă, așa cum doresc reprezentanții PSD.
”Ședința Consiliului Județean din data de 30 august a fost una în care, în ciuda realității sumbre din județ, cele mai multe proiecte de hotărâri discutate urmăreau afaceri obscure ale PSD-iștilor. În timp ce județul bubuie de probleme din ce în ce mai presante, în timp ce locuitorii din zona Horezului respiră un aer toxic, PSD-iștii din Consiliul Județean își puneau la cale afacerile imobiliare își măreau salariile sau își răsplăteau lipitorii de afișe. Din fericire, consilierii județeni ai PNL au reușit să blocheze proiectul de hotărâre prin care cei de la PSD doreau să pună mâna pe un teren de peste 1.000 de mp din centrul Râmnicului, pentru a răsplăti un important sponsor al lor. Acum sper să fie clar pentru toată lumea de ce e bine ca în privința patrimoniului, legea să rămână neschimbată și să fie necesară o majoritate de 2/3 din consilieri, și nu o majoritate simplă, așa cum propun cei de la PSD în proiectul Codului Administrativ” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.”

Comunicat CJ Vâlcea: ÎNCĂ O PALMĂ LIBERALĂ PESTE OBRAZUL VÂLCENILOR!

„Să fie vorba despre răutate sau neputinţă?! Să fie vorba despre disciplina liberală de partid?!
Sunt răspunsuri pe care trebuie să le dea sau să şi le dea cei care „aşa cum se vehiculează în spaţiul public”, le-ar fi impus consilierilor judeţeni liberali să se abţină de la un vot prin care, fix în centrul oraşului, Consiliul Judeţean Vâlcea putea intra în posesia unui teren şi a unor clădiri care acum sunt aproape nişte ruine, iar în urma unui concurs de proiecte aici să se construiască birouri şi să se amenajeze parcări.
Însă, pentru a face cel mai mic pas, inclusiv alocarea unor sume pentru un concurs de proiecte, Consiliul Judeţean Vâlcea trebuia să fie proprietarul terenului şi al clădirilor.
Puteam vorbi aici despre o clădire cu 3 sau 5 etaje, cu parcare subterană, sală de conferinţe, spaţii pentru arhivă, un muzeu virtual al judeţului Vâlcea, un teatru de vară poziţionat la ultimul nivel, ba chiar puteam lua în calcul, pe lângă birourile destinate angajaţilor Consiliului Judeţean, ca la parterul clădirii să funcţioneze „Direcţia Judeţeană de evidenţă a persoanelor Vâlcea”.
Se pot analiza mai multe teme de proiectare, însă, repet, pentru a aloca orice sumă destinată unui concurs de proiecte aveam nevoie să fim în drepturi legale.
Ei bine, chiar dacă sub semnătura fostului vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte liberal terenul şi clădirile au mai fost cerute de vreo trei ori, se pare că cineva „a ridicat mâna” consilierilor liberali împotriva vâlcenilor, administrându-le acestora o ”palmă galbenă” prin votul de abţinere.
Nu voi renunţa la acest proiect pentru că nu este normal ca în municipiul Râmnicu Vâlcea, aflat în plină modernizare şi înfrumuseţare, noi Consiliul Judeţean sau Prefectura să nu putem să modernizăm clădiri care efectiv mai au puţin şi se dărâmă peste oameni.
Vreau să-i mulţumesc domnului Prefect pentru buna colaborare pe care o avem şi în acest proiect, pentru că vâlcenii trebuie să ştie că în prezent Prefectura utilizează spaţiile Consiliului Judeţean într-o bună colaborare instituţională.
Despre liberali … numai de bine!
Au demonstrat încă o dată că sunt capabili de decizii care reprezintă ”o palmă galbenă” administrată vâlcenilor în mod nemeritat.” – Constantin Rădulescu, Preşedinte Consiliului Judeţean Vâlcea.”

Traian GUMINSKI