FOTO/VIDEO Țese la război de la 14 ani! Maria Gioancă din Vaideeni duce tradiția mai departe

Maria Gioancă din Vaideeni e printre ultimele persoane din zonă care mai confecționează la război costume tradiționale, trăistuțe țărănești sau carpete și prosoape. A moștenit meseria de la părinți, dar se teme că nu are cine duce tradiția mai departe. Atelierul doamnei Maria arată precum un muzeu ce adăpostește mii de cusături tradiționale. Artistul popular din Vaideeni a învățat meseria de la 14 ani și își petrece la război aproape toată ziua, dar nu se plânge. Se teme doar că tradiția ar putea să nu fie dusă ai departe, în condiţiile în care cei tineri nu se înghesuie să învețe meseriile vechi.


Tehnică aparte

Tehnica țesutului la război nu este deloc simplă și se învață din tinerețe. “Ne trebuie ață și apoi ne gândim ce să facem. Un așternut, un săculeț sau un covor de perete. Se urzesc pe urzoi, eu am acasă. Apoi le punem pe sul, pe grebliță, le dăm pe iță. Pânza se face cu suveica. Meserie am învățat de la 14 ani. M-a băgat mama la răbvoi. Am învățat prima dată să fac preșuri, în două ițe, apoi am învățat și în patru ițe. Țin minte că făceam draperii, săculețe, orice făceam încă de atunci”, spune doamna Maria. A trecut prin vremuri grele, atunci când produsele de serie din Turcia sau China au invadat piața. Acum e mai bine, nu se plânge de comenzi: “Acum am început să dau multe produse pentru o doamnă de la București. Noi avem și câteva oi şi lâna o valorific. Mergem și în târguri, vindem acceptabil. Acum se revine ușor ușor la normalitate pentru că au fost 25 de ani în care piețele au fost invadate de produse de la turci, de la chinezi și noi nu am ai avut ce să facem”.


Meșterul popular din Vaideeni ar dori să-i învețe meserie și pe cei tineri, dar recunoaște că are șanse minime, într-o perioadă în care tentațiile sunt mari: “Mi-ar plăcea să-i învăț pe copii, dar singura șansă ar fi să mă duc eu la școală la ei și să le explic care este problema cu lucrul la război. Pentru cine vrea să învețe însă… Sunt puțini care vor. Ca să pună mâna să lucreze la un război sau la o cămașă ar trebui să o facă de la 14 ani, ca mine, altfel este foarte greu apoi”.


“Trebuie să pui mult suflet”

Cristina Irimescu, cunoscută în Vaideeni pentru iile tradiționale pe care le confecționează sau le colecționează, are o părere excelentă despre munca doamnei Maria: “Dacă nu pui suflet în aceast meserie nu are cum să îți iasă ceva frumos. Are o tehnică frumoasă, ca a mamei mele și eu cred că nu există femeie din Vaideeni care nu a țesut măcar de câteva ori la un război. La ce oportunități și tehnologii sunt acum, e greu să-i aduci pe copii spre așa ceva. Nu este totul pierdut, avem mulți copii care merg la dansuri. Copii de la prima clasă până la a opta. Avem 40 de astfel de copii și cred că suntem una din puținele comune care ne putem mândri cu așa ceva.”


“Ne întoarcem de unde am plecat”


Din fericire, la Vaideeni încă să păstrează tradițiile prin artiștii populari care au câștigat lupta cu produsele de serie venite din diverse colțuri ale lumii. “Din păcate există puțini oameni care se mai ocupă cu cusutul, cu țesutul în război, cu cusutul iilor, cu realizarea țolurilor sau cu articolele de artizanat din lână. Este foarte greu să mai găsești persoane care fac așa ceva. Au apărut produsele tradiționale, sunt linii tehnologice, dar nu înseamnă tradiție. Pentru doamna Maria este mai mult o pasiune, moștenit din străbuni, au fost zeci de ani când nu a interesat pe nimeni. Iile tradiționale s-au vândut la preț de mizerie. Acum, prin campaniile care s-au făcut, prin publicitatea făcută, s-a creat un interes mare pentru tradiție. Ușor ne întoarcem acolo de unde nu trebuia să plecăm. Noi suntem bucuroși, mai avem 4,5 femei care fac țesături, doi bătrâni care fac cojoace, avem și un tăbăcar, avem și un locuitor al comunei care face fluiere. Avem și un program prin care generațiile tinere să învețe încă din școală să fac astfel de meserii”, ne-a declarat Daniel Băluță, primarul Comunei Vaideeni, unul dintre oamenii care trag cu dinții ca tradițiile localității să rămână la nivel înalt.


Comuna Vaideeni este cunoscută pentru costumele tradiționale purtate cu mândrie de localnici. dar și pentru țesăturile artistice- săculeți, desagi ori fluiere, dar și pentru prelucrarea artistică a pieilor și a cojoacelor.

Gabi Cîrjaliu
Letiţia Lazăr