FOTO/VIDEO Tabără Națională de Pictură, ediția a treia, la final, în Brezoi

15 artiști au creat la Brezoi, o parte dintre lucrări urmând să intre în patrimoniul localității.


Cea de a treia ediție a Taberei Naționale de Pictură de la Brezoi s-a încheiat cu o expoziției finală vernisată la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea. Mai bine de o săptămână au lucrat artiștii la picturi, o parte dintre ele urmând să rămână în patrimoniul comunei vâlcene. Cei 15 artiști, din toate colțurile țării, care au participat la ediția din acest an și-au expus lucrările pe care le-au realizat în cele 10 zile cât au stat la Brezoi. Le-a fost alături cunoscuta pictoriță Angela Tomaselli, cea care, împreună cu Primăria Brezoi, se ocupă de trei ani de organizarea acestui simpozion de creație.


“În această tabără a fost invitat un număr restrâns de artiști, dar toți sunt de valoare. În alte ediții am avut și artiști mai tineri, de data aceasta doar maeștrii, majoritatea profesori universitari. Majoritatea au făcut lucrări care-i reprezintă și care pot să stea într-un muzeu de artă contemporană. Sper să primim cât mai repede un spațiu unde să putem expune lucrările făcute la Brezoi, și în aceasă ediție și în cele anterioare”, ne-a declarat Angela Tomaselli, artist plastic și inițiator al taberei.


“Este o tabără elitistă pentru că organizatorii și-au propus și au reușit să aducă nume grele. Avem mulți artiști importanți, este vorba de exemplu de Florin Ciubotaru, unul dintre greii Academiei de Artă, Dana Fântânaru, fost profesor universitar la Facultatea de Arte sau Angela Tomaselli care ani la rând a fost muzeograf sau profesor la Liceul de Artă din Galați. Tabăra este una importantă, acum a căpătat prestigiu și este căutată de artiști. Începe să capete memorie culturală acel loc și putem să mergem spre formele care ne legitimează cel ai bine”, completează Gheorghe Dican, vicepreședinte UAP România.
O parte din lucrările realizate în această tabără vor ajunge în patrimoniul Primăriei Brezoi care intenționează să deschidă o colecție de artă contemporană în cadrul noii case de cultură a orașului. Până la redeschiderea instituției de cultură însă, lucrările realizate de artiștii participanți la tabără pot fi admirate la muzeul Proieni care are amenajate două secțiuni – artă contemporană si artă populară. (G.C.)