VIDEO Halda de steril de la Alunu, motiv de gâlceavă la Prefectură
Reprezentanții ABA Olt spun că alunecarea de teren este imprevizibilă și se deplasează, cei ai EM Alunu-Berbești că pământul nu mai avansează. Ultimul cuvânt l-a avut prefectul Florian Marin.
Prefectul județului Vâlcea a convocat azi, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, principalele puncte ale ordinii de zi fiind legate de situația actuală a alunecării haldei de steril din comuna Alunu, punctul Gropile. În cadrul ședinței au fost spuse păreri diametral opuse cu privire la halda de steril, despre care reprezentanții Exploatării Miniere Berbești-Alunu spun că a stagnat, iar cei ai Administrației Bazinale a Apelor Olt că își continuă avansarea spre albia Râului Olteț. Ședința de la Prefectura Vâlcea a fost una destul de tensionată. Reprezentanții EM Berbești-Alunu spun că s-a reușit stoparea avansării haldei de steril și riscul ca ea să ajungă în albia Râului Olteț este minim. Pe de altă parte, conducerea Administrației Bazilane a Apelor Olt sunt de părere că intervenția în zonă trebuie făcută la o intensitate mare pentru că alunecarea este activă. “Nu avansează, din data de 12, după două coduri portocalii, este tot pe loc. Nu cred că au un anumit interes cei de la Apele Române să spună că avansează, cert este că nu au mijloacele necezare de măsură”, ne-a declarat Milorad Cumpănășoiu, director general EM Berbești-Alunu.
“Chiar dacă masa de pământ din halda de steril este staționară azi prin intervenție, fenomenul este evolutiv, alunecarea de teren poate urma deplasarea. Nimeni nu știe când, în ce cantitate și volum și cu ce viteză. Noi credem că lucrările de stopare trebuie sontinuate la intensitate maximă. Noi ne facem măsura dispusă, respectiv intubarea șși stoparea înaintrii haldei de steril, pe cât psibil, spre Râul Olteț”, îl contrazice Nicolae Bărbieru, director general adjunct Administrația Generală Apele Române.
Adevărul o să fie stabilit de o comisie mixtă care se va deplasa mâine la fața locului. De asemenea, s-a stabilit deja sistarea ordinului de evacuare pentru încă două gospodării, având în vedere că acum nu mai există un pericol iminent. “Nu are rost să mai pierdem timpul, altfel o să aud o a patra opinie conform căreia se lucrează la un kilometru de haldă. Se va întruni o comisie mixtă care va merge la fața locului și timp de câteva zile va constata care este adevărul”, spune Florian Marin, prefect Județul Vâlcea.
“S-a intervenit pe suprafața haldei. începând din locul unde a fost ultimul pinten și au împins pământul de unde l-au cărat în pintenii laterali. S-a micșorat distanța la nivelul haldei de deplasare. Dacă s-a intervenit și în partea din față nu știu. Eu nu am mai văzut că alunecarea de teren s-a mai deplasat după ce a plouat. Probabil s-a observat, 20,30 de centimetri, nu mai mult”, completează Cristian Birăruți, primarul Comunei Alunu.
Alunecarea de teren de la Alunu a dus la demolarea controlată a opt gospodării, în total 27 de persoane fiind evacuate. Oamenii locuiesc acum la rude sau la Centrul Social din localitate și așteaptă să fie primească despăgubili în bani pentru a putea să își cumpere alte locuințe.
Gabi Cîrjaliu