Deputatul social democrat Vasile Cocoş susţine propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
Deputatul PSD Vasile Cocoş, alături de colegii săi parlamentari vâlceni, deputaţii Ştefan Ovidiu Popa, Eugen Neaţă şi Daniela Oteşanu, face parte dintre cei 68 de deputaţi şi senatori care au semnat la sfârşitul lunii iunie, pe 29.06. 2017, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
“Ţin să precizez că în majoritatea cazurilor lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situaţia de a împărţi în continuare domiciliul cu agresorul. Introducerea ordinului de protective de urgenţă este una dintre măsurile obligatorii prevăzute în Conveţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Acest ordin reprezintă o măsură provizorie care oferă siguranţă imediată victimelor. Din momentul în care autorităţile competente – poliţia, asistenţa socială, unităţile de primiri-urgenţe, sunt anunţate despre un caz de violenţă domestică şi până la obţinerea ordinului de protecţie, viaţa victimei este pusă în pericol în lipsa unor măsuri imediate. Prin această măsură povizorie, organul de poliţie constatator va avea competenţa să evacueze agresorul din gospodăria în care convieţuiesc părţile şi să îi impună acestuia să păstreze o distanţă minimă faţă de victimă.
În prezent, media naţională a duratei de judecare a unei cereri de emitere a unui ordin de protecţie este de 30 de zile de la înregistrarea dosarului în instanţă, timp în care victima nu se află în siguranţă, agresorul putând să facă presiuni sau ameninţări pentru a convinge victima să îşi retragă plângerea. Ordinul de protecţie ar preveni astfel de situaţii şi ar garanta siguranţa imediată a victimei violenţei domestice.
Considerăm că înlăturarea răspunderii penale ca urmare a împăcării părţilor trebuie să fie aplicabilă numai în cazul primei sesizări sau plângeri penale depuse de victimă sau de orice altă persoană care constată actul de violenţă, în cazul infracţiunilor săvârşite contra integrităţii corporale sau sănătăţii şi al infracţiunilor săvârşite împotriva unui membru de familie. Organul de poliţie competent poate dispune şi o sancţiune contravenţională sub formă de amendă contravenţională şi/sau prestarea unor activităţi în folosul comunităţii. În cazul în care agresorul săvârşeşte în mod repetat infracţiuni, împăcarea părţilor nu mai poate înlătura răspunderea penală. Ţinând cont de lipsa reglementărilor în ceea ce priveşte protecţia victimelor violenţei domestice, modificările propuse ar asigura ajutorul imediat al victimei, iar în numeroase cazuri ar salva viaţa persoanei vătămate”, ne precizează deputatul Vasile Cocoş. (L.L.)