Modificarea condiţiilor RCA ajută operatorii de Transport Rutier
Deşi anul 2016 a adus nemulţumirea transportatorilor privind reglementările din piaţa RCA-ului, noile modificări aşează lucrurile pe un făgaş normal în asigurări, dovedind încă odată deschiderea autorităţilor spre această problemă.
Concret aceste modificări prevăd următoarele: răspunsuri rapide la cererile de despăgubiri, obligativitatea asiguratorului să anunţe expirarea valabilităţii poliţei, asigurări false şi folosirea pieselor contrafăcute – fapte penale, introducerea conceptului de asigurat cu risc ridicat, compensarea directă transformată în decontare directă. În acelaşi timp, calculul de referinţă nu mai este stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), tarifele urmând a fi calculate semestrial de o societate cu expertiză, contractată de aceasta.
Contractul RCA se poate încheia pe perioadă între o lună şi 12 luni, în funcşie de opţiunea asiguratului. O altă prevedere dă posibilitatea de plată în rate sau integral a poliţelor. în cazul neutilizării autovehiculului, contractul RCA poate fi suspendat la cerere, cu condiţia de predare temporară a plăcuţelor de înmatriculare la autoritatea emitentă. Toate aceste modificări care ajută transportatorii rutieri, dar şi ceilalţi posesori de autovehicule (Legea 132/ 2017), vin ca o completare la măsurile pe care Guvernul României prin Ministerele de Resort le adoptă. Aceste măsuri sunt un răspuns pozitiv la solicitările Transportatorilor, ducând piaţa poliţelor RCA într-o zonă de siguranţă prin adoptarea unor preţuri corecte. În acelaşi timp procesul de despăgubire în cazul daunelor este simplificat şi dă posibilitatea beneficiarului RCA, să fie despăgubit repede şi mai ales… corect.
Ing. ec. Geani Mann – Preşedinte CA Prelcet SA, membru în Departamentul Transporturi – Infrastructură PSD Vâlcea